Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Forsikringsmafiaen får meget lang snor af tilsynsmyndighed

Carsten Vitoft

onsdag 17. juni 2020 kl. 7:00

Finanstilsynet revser Demetra for vildledende markedsføring

Finanstilsynet udnytter slet ikke sit spillerum over for ledelserne i de forsikringskonkurser, der har været herhjemme de senere år. En gennemgang af flere lignende konkurser i udlandet viser, at andre landes myndigheder ikke bare stopper de tyndt kapitaliserede selskaber tidligere, men også at de er langt mere effektive i at holde ledelserne ansvarlige.

Mens Finanstilsynet for tiden har travlt med at fortælle bankerne, hvem der må drive deres virksomheder, og hvor lang brancheerfaring de skal have, er en lang række topfolk i forsikringssektoren fløjet fuldstændig under tilsynets radar de seneste år. Det drejer sig om folkene bag de tre store milliardkonkurser i forsikringsbranchen.

Kurator for disse konkurser, Boris Frederiksen, har ellers længe mistænkt ledelserne for nærmest åbenlyst at have manipuleret med selskabernes sundhedstilstand længe før konkurserne, og tilsynet har flere gange taget ledelserne i at snyde med deres solvens. Men de er stadig ikke blevet stillet til ansvar for de voldsomme tab, som i sidste ende skal betales af danske forbrugere.

EN KRISEØVELSE
Det står også i skarp kontrast til den måde, hvorpå de finansielle myndigheder i andre lande har reageret på bølgen af konkurser på det europæiske forsikringsmarked. Folkene bag de danske konkurser har simpelthen været for smarte og kyniske, vurderer direktør Torben Weiss Garne fra Garantifonden for Skadesforsikring.

”Det er professionelle folk med stor kreativitet, vi er oppe mod. Det kan være meget frustrerende. Men de første to år har også været en kriseøvelse, hvor det har været prioriteret at redde kunderne først. Det er nok prisen for at være et lille land, at man må tage tingene en ad gangen,” siger han.

Et eksempel på Finanstilsynets tøvende tilgang ses netop i disse dage, hvor et fjerde dansk forsikringsselskab, Gefion Insurance, er på vej til at smide håndklædet i ringen. Sidste efterår fik selskabet en klar deadline af tilsynet om at lave en genoprettelsesplan og overholde solvenskravet inden for seks måneder. Men da fristen udløb for to uger siden, var der stadig ingen konsekvens for Gefion. Tilsynet har end ikke stillet nye krav eller meldt en ny deadline ud.

Det står i skarp kontrast til den måde, mange andre lande har håndteret den slags konkurser på de senere år. CBL Insurance fra New Zealand gik ned for godt tre år siden. I dag er hele ledelsen blevet genstand for et massesøgsmål med beskyldninger om at pynte regnskaberne. Ledelsen i Alpha Insurance er mistænkt for præcis det samme af Boris Frederiksen, men ledelsen er stadig ikke blevet stillet til ansvar.

”Der er sammenfald mellem nogle af de konkurser, vi har set i udlandet, og så konkurserne i Alpha og Qudos Insurance. Så ja, vi skeler til, hvad kuratorer og myndighederne når frem til af retslige skridt i andre lande, og det lader vi os da inspirere af. Vi er bare ikke nået så langt endnu, og lige nu drøfter vi med garantifonden som største kreditor, hvad næste skridt skal være i forhold til at holde ledelserne i disse selskaber ansvarlige. Jeg venter, vi har svar på det inden årets udgang,” siger Boris Frederiksen.

SAGER KØRT FAST
Det samme gør sig gældende i hedengangne Gable Insurance, der også trak Husejernes Forsikring med i faldet. I dag er direktøren og ejeren i Gable Insurance også genstand for et massesøgsmål efter kuratoren har fundet uregelmæssigheder i selskabet. Den danske ledelse i Husejernes Forsikring er ganske vist blevet sagsøgt af garantifonden, men den sag er i dag kørt helt fast, på grund af snedige, internationale advokathuse. Det er her fire år senere stadig ikke afgjort endnu, i hvilket land sagen skal føres.

”Vores problem har været, at vi står med et søgsmål mod et selskab hjemhørende i Lichtenstein og et genforsikringsselskab fra England. Der var tale om genforsikring, som reelt var uden værdi for dem, som den skulle hjælpe. Måske er det derfor, der bliver gjort store forsøg på at undgå en retssag her i Danmark. Så bliver det hurtigt ”advokaternes paradis”, meget dyrt og kompliceret. I de andre to selskaber, Alpha og Qudos Insurance, er omstødelsessagerne i fuld gang, og fonden drøfter dem løbende med kurator. Næste skridt er at se på ansvaret for ledelse og revision i disse selskaber,” forklarer Torben Weiss Garne.

Økonomisk Ugebrev har set på en lang række udenlandske konkurser, der ligner de danske. Her greb de nationale tilsyn i flere tilfælde ind tidligt og lukkede selskaberne.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

artikelserie
Artikler i serien
Forsikringsbosser vakler i Qudos-sagen

torsdag 28. september 2017

Kaos omkring forsikringsgarantiordning

søndag 11. december 2016

Jobannoncer

Konsulent til intern økonomistyring og tværgående koncernopgaver i Fødevareministeriets departement
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

Køb Danmarks 100 Rigeste 2024
i lækker printudgave

Du kan købe den i 7Elevens kiosker eller bestille den hos [email protected] eller ved at ringe på +45 31323299.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank