Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Garantifond betaler 1,3 mia. kr. for udenlandske skader

Carsten Vitoft

tirsdag 23. april 2024 kl. 6:15

Garantifond betaler 1,3 mia. kr. for udenlandske skader

Økonomisk Ugebrevs artikelserie med titlen ”Forsikringsmafiaen” har nu givet anledning til en stribe spørgsmål til erhvervsministeren om risikoen for, at garantifonden, og dermed de danske forsikringstagere, kommer til at betale for selskabers tab i udlandet. Alene udenlandske skader i konkursramte Alpha og Qudos forventes at lande på 1,3 mia. kr., skriver fagredaktør Carsten Vitoft.

Morten Bødskovs svar til Erhvervsudvalget beskriver i detaljer de tre skader, som nu koster Garantifonden for Skadesforsikring et milliardbeløb. Beskrivelsen kommer efter dette spørgsmål fra Morten Messerschmidt:

”Med henvisning til artikel i Økonomisk Ugebrev nr. 8, den 10. marts 2024 ”EU underkender lov: Garantifond får mia.-regning” vil ministeren da oplyse, hvilke konkrete enkeltskader der er tale om, herunder hvor mange mennesker og disses alder som er ramt, hvordan forsikringsbegivenhederne har fundet sted, hvilke erstatningssummer de danske selskaber har dækket for samt forklare, hvorfor skaderne beløber sig til så store summer.”

Betydning af EU-direktiv

I svaret oplyses indledningsvist, at ”før 1. januar 2019 dækkede Fonden imidlertid for danske skadesforsikringsselskabers aktiviteter i både Danmark og i udlandet. Det medfører, at Fonden skal dække omkostninger, som knytter sig til aktiviteter et dansk skadesforsikringsselskab, der er gået konkurs før 1. januar 2019, har haft i både Danmark og i udlandet. Herudover følger det af et EU-direktiv vedr. motorkøretøjsforsikringer, at Fonden for så vidt angår motoransvarsforsikringer skal dække for danske skadesforsikringsselskaber aktiviteter i både Danmark og i udlandet, mens Fonden ikke skal dække udenlandske forsikringsselskabers aktiviteter i Danmark.”

Videre oplyses det: ”Jeg har desuden til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet bidrag fra Garantifonden for Skadesforsikringsselskaber, der oplyser følgende om de konkrete enkeltskader, som der henvises til i den omtalte artikel.” Læs om de tre millionskader her.

Om det samlede tab oplyses i et andet svar, at ”det er ikke muligt at opgøre præcist, hvor stor en ekstraomkostning alle de udenlandske skader fra hhv. Alpha og Qudos Insurance under konkurs har betydet for Garantifonden for Skadesforsikringsselskaber. Garantifonden har på baggrund af de informationer, der er til rådighed pr. d.d., regnet på omkostningen. Garantifondens udgifter på skader i udlandet forventes at udgøre ca. 3,1 mia. kr. Garantifonden forventer imidlertid også at modtaget dividende fra de 2 konkursboer, svarende til i omegnen af 1,8 mia. kr., hvorfor udgiften til udenlandske skader netto forventes at beløbe sig til 1,3 mia. kr.”

Vil ministeren redegøre for, hvad regeringen vil gøre for at sikre sig imod den situation, at enkelte danske forsikringsselskaber tager en uforholdsmæssig stor risiko ved tegning af forsikringer i udlandet, går konkurs og lader regningen tilfalde Garantifonden for skadesforsikring og derved de danske forsikringskunder?

Forhøjet risiko

Ministerens svar: ”Garantifonden for skadesforsikringsselskaber (Fonden) dækker generelt efter det såkaldte værtslandsprincip, og det er således kun er for motoransvarsforsikringer, at Fonden skal dække efter hjemlandsprincippet. Det betyder, at Fonden kun kan komme til at dække risici i udlandet, hvis et dansk forsikringsselskab har tegnet motoransvarsforsikringer i udlandet. Jeg har desuden forelagt spørgsmålet for Finanstilsynet, der bl.a. har ansvar for at føre tilsyn med danske forsikringsselskaber, som oplyser følgende: ”Finanstilsynet fører generelt et risikobaseret tilsyn med finansielle virksomheder, herunder med danske forsikringsselskaber. Finanstilsynet har generelt stor opmærksomhed på danske forsikringsselskaber, der driver grænseoverskridende virksomhed i udlandet, da denne form for virksomhed kan være forbundet med en forhøjet risiko.”

Af andre spørgsmål til ministeren kan nævnes følgende, hvor svaret fremgår af her: ”Vil ministeren redegøre for, hvilke indsigelser som regeringen har haft i behandlingen i EU af ændringerne i direktivet, for at den danske garantifond ikke skulle betale for udenlandske skader fra konkursramte danske forsikringsselskaber, noget som den danske lovændring ellers tilsagde?” Læs også dette svar om fondens pligt til at dække skader i udlandet.

Carsten Vitoft

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

artikelserie
Artikler i serien
Forsikringsbosser vakler i Qudos-sagen

torsdag 28. september 2017

Kaos omkring forsikringsgarantiordning

søndag 11. december 2016

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

Konsulent til intern økonomistyring og tværgående koncernopgaver i Fødevareministeriets departement
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

Køb Danmarks 100 Rigeste 2024
i lækker printudgave

Du kan købe den i 7Elevens kiosker eller bestille den hos [email protected] eller ved at ringe på +45 31323299.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank