Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Gefion har misinformeret tilsynet om likviditeten

Carsten Vitoft

mandag 16. december 2019 kl. 9:54

I en ny afgørelse om det nødlidende forsikringsselskab Gefion bringer Finanstilsynet nu det helt tunge skyts frem og stiller krav om ekstra likviditet. Og denne gang kan afgørelsen ikke ankes til Erhvervsankenævnet med opsættende virkning. Alt tyder på, at tilsynet nu fuldstændig har mistet tilliden til selskabets ledelse. Ikke mindst efter det er afsløret, at Gefions ledelse dokumenterbart har misinformeret tilsynet.

Dagene synes nu talte for det kriseramte forsikringsselskab Gefion Insurance, der meget vel kan blive det tredje danske forsikringsselskab, der knækker nakken på mindre end to år. I 2018 var det Alpha og Qudos Insurance, der gik ned, og det sendte chokbølger langt ud på de europæiske forsikringsmarkeder. Torsdag fik ledelsen i Gefion igen lammetæv fra Finanstilsynet med endnu et historisk påbud.

Det vidner om, at selv tilsynet nu ikke længere tør stå inde for selskabets sundhed. I påbuddet oplyses det blandt andet: ”Finanstilsynet vurderer derfor, at der er en ikke uvæsentlig risiko for, at selskabet kan blive erklæret konkurs på grund af manglende likviditet. Finanstilsynet vurderer på baggrund af ovenstående samlet set, at Gefion Insurances økonomiske situation, særligt likviditeten, er således forringet, at de forsikredes interesser er i fare, og at Finanstilsynet derfor kan påbyde selskabet at foretage de nødvendige foranstaltninger,” lyder det i påbuddet .

INGEN OPSÆTTENDE VIRKNING
Videre oplyses det i påbuddet, at Gefion de kommende måneder nu skal have et konstant likviditetsberedskab på mindst 5 mio. euro – eller godt det samme som Finanstilsynet i sommer krævede i ekstra solvenskrav fra selskabet. Et helt usædvanligt krav, som det dog dengang lykkedes Gefion midlertidigt at undgå ved at klage sin sag til Erhvervsankenævnet.

Denne gang har tilsynet dog fuldstændigt lukket den ”smutvej”, ved på forhånd at give det nye påbud uopsættelig virkning. Påbuddet er endda blevet hastebehandlet af Finanstilsynets formand. Lige så usædvanligt skal Gefion nu rapportere ind til tilsynet på konkret fastsatte datoer, som tilsynet har fastsat og offentliggjort.

Så det ligner ikke blot en endelig dødsdom for Gefion, Finanstilsynet dermed har udsendt. Der er også sat dato på.

Brancheiagttagere på det danske forsikringsmarked vurderer overfor Økonomisk Ugebrev, at situationen efterhånden har udviklet sig helt absurd. Forsikringsselskaber får penge – præmierne – up front fra kunderne, og derfor har de normalt en meget stor likvid beholdning. Selskabet skal normalt først betale skader lang tid senere, hvorfor en del af forsikringsselskabernes indtægtsgrundlag er renter og afkast på likviditeten.

Derfor er det ekstremt bemærkelsesværdigt, at et forsikringsselskab kan komme i vanskeligheder med lige præcis likviditeten.

Ud fra Finanstilsynets analyse af forholdene i Gefion synes tilliden fra selskabets kunder og leverandører også at være smuldret på det seneste. Gefions kunder – som typisk er europæiske forsikringsagenter – kradser præmierne ind for Gefion, og de beholder deres kommission og sender normalt derefter pengene videre til Gefion.

”Gefion Insurance forklarer, at det centrale problem med likviditeten stammer fra kreditgivninger til genforsikringsselskaber og agenter. Gefion Insurance oplyser, at selskabet forsøger at reducere de givne kredittider,” konstaterer Finanstilsynet i påbuddet.

NERVØSE KUNDER
Men agenterne frygter nu efter det oplyste, at Gefion kan gå ned når som helst – og de holder sig derfor tilbage med at overføre de sædvanlige betalinger til Gefion. Bag ved det hele lurer også frygten for en gentagelse af konkurserne i Qudos og Alpha (se også artikel på forrige side om udlandets mistillid til den danske forsikringssektor).

Leverandører er genforsikringsselskaber, der i praksis skal betale nogle af kundernes skader tilbage til Gefion. Men også de holder nu betalingerne tilbage for Gefion, af frygt for at få penge i klemme ved en konkurs. Også den situation er i frisk erindring hele vejen rundt i Europa efter konkurserne i de andre danske selskaber Alpha og Qudos Insurance. Hvor lang tid, likviditetspresset har stået på hos Gefion, oplyses ikke i tilsynets påbud. Men Gefion har selv oplyst , at det fik ny lånekapital på 6 mio. euro så sent som 9. oktober. Så det må være gået meget hurtigt, da tilsynet første gang skred ind godt en måned senere.

”Gefion Insurance er underlagt skærpet tilsyn med krav om månedlige indberetninger til Finanstilsynet. Den 27. september 2019 holdt Finanstilsynet møde med selskabet, hvor selskabets månedlige indberetninger blev gennemgået. I forlængelse af mødet anmodede Finanstilsynet ved brev af 4. oktober 2019 om yderligere oplysninger i forbindelse med den månedlige indberetning, herunder et overblik over likviditeten i selskabet. Den udvidede indberetning blev indsendt første gang den 25. oktober 2019,” lyder det i tilsynets afgørelse.

I det hele taget lægger tilsynet ikke fingrene imellem i på-buddet, hvoraf der fremgår en sær dialog mellem Gefion og tilsynet for godt to uger siden. Her beder tilsynet løbende om budgetter for fremtiden, men det lykkes både Gefion at lave regnefejl, som tilsynet må rette, og efterfølgende at indregne nye kapitalindskud, som tilsyneladende ikke var i hus. ”Gefion Insurance og Finanstilsynet holdt den 5. december 2019 et telefonmøde. Finanstilsynet bemærkede, at selskabet efter Finanstilsynets vurdering manglede EUR […] mio. i cash outflow i selskabets indsendte likviditetsbudget for december 2019 som følge af en regnefejl. Finanstilsynet bemærkede endvidere, at dette ville betyde, at selskabet ville være i et likviditetsmæssigt underskud ved udgangen af december 2019, hvis det var korrekt. Selskabet ville vende tilbage med svar herpå,” lyder den kradse kritik fra Finanstilsynet.

BØJER NAKKEN
Økonomisk Ugebrev har forsøgt at få kommentarer fra Gefions ledelse til ovenstående. Men selskabet var ikke vendt tilbage ved redaktionens slutning. Noget tyder på, at ledelsen allerede har kastet håndklæde i ringen. I hvert fald bøjer Gefion nakken fuldstændig i reaktionen på tilsynets påbud: ”Gefion Insurance oplyste den 10. december 2019, at selskabet ikke havde nogen bemærkninger til Finanstilsynets udkast til afgørelse af den 6. december 2019,” lyder det i påbuddet.

Og da ledelsen så ender med at vende tilbage omkring regnefejlene, ser man helt duknakkede ud, da Gefion til sidst i påbuddet må erkende, at man ikke har været i stand til at udregne et simpelt likviditetsbudget over for myndighederne i Finanstilsynet:

”Gefion Insurance indsendte den 5. december 2019 svar på drøftelsen fra telefonmødet samme dag. Gefion Insurance erkendte, at det var korrekt, at der havde været en regnefejl i de tidligere indsendte likviditetsbudgetter,” lyder det slutteligt i tilsynets påbud.

Dermed kan det blive ikke så lidt af en udfordring for det skrantende selskab at hente mere kapital fra eksterne investorer, som det ellers fremgår af ledelsens planer for at komme ud af krisen.

Carsten Vitoft

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

artikelserie
Artikler i serien
Forsikringsbosser vakler i Qudos-sagen

torsdag 28. september 2017

Kaos omkring forsikringsgarantiordning

søndag 11. december 2016

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank