Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Millionhensættelser kan lukke forsikringskoncern om få uger

Carsten Vitoft

tirsdag 06. juni 2023 kl. 11:15

Millionhensættelser kan lukke forsikringskoncern om få uger

Frida Forsikring skal om nogle uger aflevere årsrapport for 2022. Den vil sandsynligvis indeholde så store hensættelser, at det vil udradere den bogførte egenkapital. Det sker samtidig med, at forsikringskoncernen er i intense forhandlinger om et salg. Hvis ikke det lykkes at sælge til nye investorer, ser det sort ud, skriver fagredaktør Carsten Vitoft.

I mere end et år har forsikrings­agenten Frida Forsikring taget imod kunder og sendt dem videre til søsterselskabet Domus Forsikring vel vidende, at et erstatningskrav fra kurator Boris Frederiksen truer med at vælte hele forsikringskoncernen. Nu ser det ud til, at ledelsen er ved at blive indhentet af realiteterne. 

Her i foråret vandt Boris Frederiksen en lignende retssag i Sø- og Handelsretten. Nu vurderer eksperter over for Økonomisk Ugebrev, at der ikke længere er nogen vej uden om at hensætte kravet på 110 mio. kr.  i årsrapporten, som udkommer om få uger.

Det vil sende den bogførte egenkapital ned i et stort tocifret minus i Frida Forsikring, som derefter næppe vil kunne operere i markedet og sende kunder til Domus Forsikring, hvis fremtid derfor bliver lige så usikker. 

Valid beregning

Økonomisk Ugebrev har spurgt nogle af Danmarks fremmeste regnskabseksperter, om man ikke skal hensætte i sådan en situation. 

”En hensat forpligtelse skal indregnes, når og kun når virksomheden på balancedagen har en retlig eller en faktisk forpligtelse som resultat af en tidligere begivenhed, eller det er sandsynligt, at afviklingen heraf vil medføre et træk på virksomhedens økonomiske ressourcer. Eller når der kan foretages en pålidelig beløbsmæssig måling af forpligtelsen,” siger professor Claus Holm fra Institut for Økonomi på Aarhus Universitet.

”Som jeg umiddelbart vurderer på dit spørgsmål, er de første punkter opfyldt, men det afgørende er, om en pålidelig opgørelse af tabet er muligt, før retssagen er gennemført. Hvis ikke, så bliver det en eventualforpligtelse, som skal oplyses i noterne til regnskabet,” siger han.

Men der foreligger netop meget detaljerede beregninger af konsekvenserne, og ifølge Ugebrevet oplysninger vil det i bedste fald koste Frida Forsikring 50 mio. kr. at tabe sagen og i værste fald de 110 mio. kr., som Boris Frederiksen kræver i søgsmålet. 

”Generelt skal der hensættes, hvis der er mere 50 pct. sandsynlighed for, at tabet indtræffer – i dette tilfælde en retssag. Og så skal det fulde beløb hensættes,” lyder vurderingen fra professor Thomas Plenborg fra Institut for Regnskab på CBS.

I seneste årsrapport var egenkapitalen godt 40 mio. kr. i Frida Forsikring. Så det er med pistolen for panden, at ledelsen i Frida og Domus Forsikring for tiden forsøger at tiltrække ny kapital og nye ejere. 

Alligevel afviser adm. direktør Brian Malmros at løfte sløret for tilstanden i Frida Forsikring – og om der nu endelig foretages den hensættelse, som formentlig burde være foretaget meget tidligere. Han har hidtil støttet sig til en advokatvurdering, hvor vurderingen var, at Frida ville vinde den kommende retssag mod Boris Frederiksen, der er sat til at starte i efteråret. 

Men den advokatvurdering holder næppe vand, efter at Boris Fredriksen altså har vundet en lignende sag i Sø- og Handelsretten dette forår. Ifølge Ugebrevets oplysninger er det tvivlsomt, om den tidligere advokatvurdering fortsat kan forsvares, og om ledelsen nu kan ifalde ansvar.

Ingen ændring

”I den verserende forberedelse af retssagen foretager vi sammen med vores rådgiver naturligvis løbende de nødvendige vurderinger. Vores og rådgivernes vurderinger holder vi for os selv. Men der er intet i de vurderinger, vi har fået foretaget, der giver anledning til at ændre syn på sagen. Det er således fortsat vores opfattelse, at der ikke foreligger et krav,” lyder det i et svar fra Brian Malmros.

Han ønsker ikke at oplyse, hvorvidt der er udarbejdet en ny advokatvurdering efter den seneste retssag.  

Under alle omstændigheder er der næppe tvivl om, at Brian Malmros & Co. nu vil trække offentliggørelsen af Fridas årsrapport, så længe de kan, medmindre det altså lykkes at finde en køber inden da. Det er dog tvivlsomt efter et katastrofeår for både Frida og Domus, hvor salget er gået fra slemt til værre, og Frida har været nødt til at fyre en tredjedel af de folk, der tegner forsikring ind.

Carsten Vitoft

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

artikelserie
Artikler i serien
Forsikringsbosser vakler i Qudos-sagen

torsdag 28. september 2017

Kaos omkring forsikringsgarantiordning

søndag 11. december 2016

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank