Begge de to store udbydere af ejerskiftsforsikringer, Dansk Boligforsikring samt Frida og Domus Forsikring, er nu i overhængende fare for at gå konkurs. Det er et realistisk scenarie, efter et katastrofalt nederlag i Østre Landsret fredag. Det handler om dobbeltforsikring inden for hus- og ejerskifteforsikring, hvor Tryg vandt en prøvesag. Sagen er så principiel, at den vurderes at gå til højesteret, skriver fagredaktør Carsten Vitoft i denne gennemgang af sagen.
Efter fire forsikringsselskabers konkurser på blot seks år, er der nu igen et kæmpe drama på vej i markedet for ejerskifteforsikringer.
Præcis klokken ti fredag afsagde Østre Landsret kendelse i en prøvesag, som Tryg har anlagt mod selskabet Dansk Boligforsikring. Afgørelsen er faldet ud til fordel for Tryg, og det er en bombe under hele den danske forsikringsbranche.
Tryg havde trukket Dansk Boligforsikring i landsretten. Og her har man nu fået dommernes ord for, at Tryg i årevis har betalt for meget i erstatning til kunder, der har en husforsikring i Tryg og en ejerskifteforsikring i Dansk Boligforsikring. De penge skal Dansk Boligforsikring nu betale tilbage, lyder dommen.
Bestemmelserne gælder
”Landsretten lagde ved dommen til grund, at den konkrete skade var omfattet af både husforsikringen og ejerskifteforsikringen. Landsretten fandt herefter, at skader, som er dækket af både en husforsikring og en ejerskifteforsikring kan være omfattet af forsikringsaftalelovens bestemmelser om dobbeltforsikring, og at der i det konkrete tilfælde var tale om dobbeltforsikring efter forsikringsaftaleloven,” lyder det, inden selve dødsstødet for alvor sættes ind:
”Landsretten gav derfor husforsikringsselskabet medhold i, at udgifterne til den konkrete skade skulle fordeles mellem husforsikringen og ejerskifteforsikringen i overensstemmelse med reglerne i forsikringsaftaleloven om dobbeltforsikring,” står der i kendelsen.
Nu er der stor risiko for to nye konkurser i landets to største selskaber inden for ejerskifteforsikring – nemlig Dansk Boligforsikring og Domus Forsikring.
Oven i det vurderer forsikringseksperter over for Økonomisk Ugebrev, at en sejr til Tryg kan få priserne på ejerskifteforsikringer til at eksplodere. En ejerskifteforsikring koster i dag et sted mellem 15.000 og 35.000 kr., og det kan nemt stige med 5000 til 7000 kr.
”Vi risikerer et blodbad på forsikringsmarkedet. Det er min vurdering, at vi så vil komme til at se to nye konkurser. Dansk Boligforsikring og Domus Forsikring vil næppe have råd til at tabe,” siger Søren Ahlgren Mortensen fra DinForsikringsekspert, der har 15 års erfaring med netop den type forsikringer.
Hvem skal betale
I mange år har man i forsikringsbranchen været enige om, at det ved dobbeltforsikringer må være husforsikringen, der dækker, når der efterfølgende opstår en skade, som kan dækkes af begge forsikringer. Og sådan har det altså også været i praksis. Det står i en aftale indgået i brancheforeningen Forsikring & Pension, som stadig gælder.
Det vil sige, at Tryg har betalt erstatning, mens Dansk Boligforsikring altså er sluppet. Og det er nu denne praksis, Tryg har udfordret i Østre Landsret. Tryg mener ifølge kilder i branchen, at man i et eller andet omfang burde deles om erstatningerne.
Det har Tryg altså fået ret i, og nu kan selskabet gøre regres hos Dansk Boligforsikring for alle de år, hvor sidstnævnte ikke har betalt sin andel af erstatningerne, når der har været dobbeltdækning hos kunden.
En del af årsagen til denne udvikling har formentlig været en afgørelse i Ankenævnet for Forsikring. Her er forsikringsaftaleloven tolket anderledes, end branchen har gjort i sin egen aftale.
Ifølge Økonomisk Ugebrevs oplysninger har det samtidig ført til, at Topdanmark har rejst et lignende krav mod Frida og Domus Forsikring, der er nummer to i markedet for ejerskifteforsikringer lige efter Dansk Boligforsikring. Derfor er landets to største aktører på ejerskiftemarkedet nu i umiddelbar fare for at gå konkurs. Altså hvis dommen medfører massive regreskrav fra Tryg og Topdanmark.
Risikoen er, at denne del af forsikringsmarkedet kortsluttes allerede mandag. Det vil blive næsten umuligt at bestemme, hvad en ejerskifteforsikring nu skal koste at tegne, og potentielt kan boligmarkedet i en periode fryse til is, fordi der ikke er et fungerende marked for ejerskiftsforsikringer.
Forsikring på lerfødder
Det helt store problem er nu, at Dansk Boligforsikring og Domus Forsikring ikke bare kan hæve præmierne, når de skal betale regningen. Præmierne på tidligere solgte forsikringer er engangsbetalinger, der allerede er blevet indbetalt, da bolighandlen skete i sin tid.
Her kan man opdele kunderne i tre kategorier: Dem, som allerede har haft en skade, og altså har fået erstatning i Tryg. Så er der dem, som har betalt præmien, men endnu ikke har en skade. Her er det eksplosivt for Dansk Bolig Forsikring og Domus Forsikring, da der heller ikke er mulighed for at kradse ekstra penge ind hos kunderne.
Sidste gruppe er de nye ejerskifteforsikringer, som bliver tegnet fra mandag. Her vurderer eksperter med indgående kendskab til markedet for ejerskifteforsikringer altså, at præmierne på en ny ejerskifteforsikring med ét slag stiger med 5000 til 7000 kr. Det vil sige, at en af de billige ejerskifteforsikringer kan stige fra 15.000 op til 20.000 kr., mens en af de dyre stiger fra 35.000 kr. helt op til 42.000 kr.
Det siger noget om det hul, der kan gemme sig i sådan en dom. Dansk Boligforsikring vurderes at have solgt i nærheden af 150.000 ejerskifteforsikringer, som er aktive i markedet. Det kan ende med en regning, som hverken Dansk Boligforsikring eller Domus Forsikring – eller det tilhørende agentur Frida Forsikring – er i nærheden af at kunne betale.
Oven i det er både Dansk Boligforsikring og Domus Forsikring skrøbelige selskaber. De er begge vokset massivt i de senere år oven på flere af de tidligere konkurser, og det er netop den slags vækst, der har taget livet af flere selskaber tidligere. Særligt de seneste to konkurser i Qudos Insurance (2018) samt Gefion Insurance (2021).
På trods af den høje vækst har ejerne i Dansk Boligforsikring og Domus Forsikring taget massive udbytter ud af deres selskaber. Begge havde i de seneste årsrapporter en solvens lige omkring 1,3 til 1,4 gange kapitalkravet, hvilket er meget lavt. Kommer man ned i nærheden af 1,25, hedder det skærpet tilsyn fra Finanstilsynet. Det er ikke utænkeligt, at de begge befinder sig der efter et meget svært 2022, hvor boligmarkedet gik i stå, samtidig med, at renten steg, og afkastet på finanserne faldt.
Hverken Dansk Boligforsikring eller Domus og Frida Forsikring har ønsket at udtale sig om sagen til Økonomisk Ugebrev. Heller ikke Tryg eller Topdanmark har det været muligt at få en kommentar fra. Hverken advokat Thomas Birch, der fører sagen for Tryg, eller advokat Michael Christiani Havemann, der har ført sagen for Dansk Boligforsikring i Østre Landsret, ville i sidste uge ikke tale med Ugebrevet om sagen.
Tryg i et voldsomt dilemma over for kunderne
Tryg har i årevis henvist kunder til Domus Forsikring og søsterselskabet Frida Forsikring. Men nu risikerer selskabet altså indirekte at være med til at lægge selskabet i graven. Sker det, vil alle Trygs egne kunder stå tilbage med en værdiløs ejerskifteforsikring, og det kan give et forklaringsproblem over for kunderne. En ejerskifteforsikring er den dyreste forsikring, danskerne køber.
For nylig kunne man så på selskabet hjemmeside læse, at Tryg nu er stoppet helt med at henvise kunder andre steder på ejerskifteforsikring. Ugebrevet har spurgt hvorfor, men selskabets pressechef Susanne Lindhage skriver blot i en mail, at man har stoppet samarbejdet med Frida og Domus Forsikring. Hun svarer ikke på Ugebrevets yderligere spørgsmål på mail eller på sin telefon.
Hvis Trygs sejr nu medfører konkurser i Dansk Boligforsikring og Frida/Domus, vil det være den danske Garantifond for Skadesforsikring, der træder til og dækker regningen for de kunder, der bliver ramt. Det er allerede sket fire gange med Husejernes Forsikring (2016), Alpha Insurance (2018), Qudos Insurance (2018) og Gefion Insurance (2021).
Omkring Topdanmark er vurderingen, at man ikke har meget mere på spil end at maksimere værdierne for selskabets aktionærer – og dermed få så mange penge som muligt ud af et eventuelt søgsmål mod Domus Forsikring og det tilhørende agentur Frida Forsikring.
Carsten Vitoft
Vær et skridt foran
Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.
- Vi filtrerer støjen fra den daglige nyhedscyklus og analyserer de mest betydningsfulde tendenser.
- Du får dybdegående og faktatjekket journalistik om vigtige erhvervsbegivenheder lige nu.
- Adgang til alle artikler på ugebrev.dk.