Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Ejendomsmæglerkæder frygter kollaps af forsikringsselskab

Carsten Vitoft

onsdag 06. oktober 2021 kl. 7:00

Kaos på marked for ejerskifteforsikringer: Ny model skydes ned

Home og Nybolig er på vej til at droppe anbefalinger af ejerskifteforsikringer i Frida og Domus Forsikring, efter at Økonomisk Ugebrev har afsløret millionkrav, som kan vælte dem begge. Andre forsikringsselskaber ser anderledes på sagen og vil fortsætte samarbejdet, så længe der er tilladelse fra Finanstilsynet. Det sker endda uden nogen advarsler til kunderne, skriver fagredaktør Carsten Vitoft.

To af landets største ejendomsmæglere, Home og Nybolig, tør nu ikke længere stå inde for kvaliteten af de ejerskifteforsikringer, der langes over bordet fra Frida og Domus Forsikring. Det siger de til Økonomisk Ugebrev.

Home har om nogen lært lektien fra de tidligere konkurser i bl.a. Husejernes Forsikring og Qudos Forsikring. De nylige problemer har fået kæden til at lede efter en ny partner inden for ejerskifteforsikring, og den nye partner bliver offentliggjort om få uger.

Sagsøgt for rådgivning
”I forbindelse med indgåelsen af et nyt samarbejde med et stort forsikringsselskab har vi allerede besluttet, at Frida Forsikring ikke længere skal indgå som et alternativt tilbud til vores kunder, lyder det i en mail fra Homes presseafdeling.

Home havde et tæt samarbejde med Husejernes Forsikring, som de holdt fast i næsten helt op til konkurserne i 2016, og Home oplevede efterfølgende at blive sagsøgt for dårlig rådgivning.

I Nybolig er man langt fra tryg ved situationen i Frida og Domus, der bruges gennem et samarbejde med Codan Forsikring.

”Frida Forsikring er underleverandør til vores samarbejdspartner og forsikringsleverandør Codan. Det er klart, at vi ser meget alvorligt på situationen i Frida Forsikring. Vi går højt op i vores kunders tilfredshed, og derfor følger vi selvfølgelig situationen tæt i samarbejde med Codan. Det er dog vigtigt for os at understrege, at vores kunder fortsat kan være trygge ved deres forsikringer hos Codan,” lyder det fra pressechef Alexander Falck Winther fra Nybolig.

Så presset vokser nu på, hvordan Codan vil håndtere situationen.

”Vi er bekendt med den negative opmærksomhed, der har været omkring Frida og andre selskaber, og vi er i gang med at undersøge, hvordan vores kunder er stillet bedst i fremtiden. For selvfølgelig skal der ikke være usikkerhed omkring, om man som kunde i Codan er ordentligt dækket eller ej,” lyder det fra Mads Foged, privatdirektør i Codan Danmark.

Der kan endda blive tale om et dobbelt kollaps, da der er fremsat store millionkrav mod både Frida og Domus, der har samme ejere. Kurator Boris Frederiksen vil have 110 mio. kr. fra agenturet Frida, som kun har en egenkapital på 40 mio. kr. ifølge sidste årsrapport.

I det andet tilfælde mener flere store forsikringsselskaber samtidig, at de er blevet snydt af Domus Forsikring, når kunderne har været dobbeltforsikrede på tværs af to selskaber. Her kan kravet, som beskrevet i sidste udgave af Økonomisk Ugebrev, løbe op i  70 mio. kr., og det har Domus ikke i fri egenkapital.

Forlader sig på tilsynet
Alligevel fortsætter stort set hele forsikringsbranchen med at sende boligkøbere direkte i favnen på Frida og Domus, viser et rundspørge foretaget af Økonomisk Ugebrev. ”Så længe tilsynet ikke griber ind, sender vi kunderne videre til Frida og Domus,” svarer alle selskaberne. Men de vil ikke svare på, om de advarer kunderne om situationen.

”Vi valgte som bekendt den bedst mulige partner, da vi fortsat har kunder, der også efterspørger en ejerskifteforsikring. Vi opdaterer ikke vores forretningsgang baseret på en verserende sag. Skulle en forsikringsudbyder gå konkurs, dækker garantifonden,” lyder det fra Tryg.

Købstædernes Forsikring og Lærerstandens Brandforsikring oplyser nogenlunde det samme.

Fra Thisted forsikring siger adm. direktør Dennis René Petersen: ”Vi har naturligvis et løbende blik på, hvordan det går hos vores samarbejdspartnere, herunder også Frida. Samtidig har vi tillid til, at de finansielle myndigheder reagerer med rettidig omhu, hvis der er grund til det, og det vil vi i givet fald tage til efterretning.”

Dermed ser det ikke ud til, at forsikringsbranchen har lært ret meget af de tidligere konkurser på markedet. Flere af selskaberne sendte dengang kunder til de nu konkursramte selskaber, og deres reaktion var efterfølgende at skyde skylden på Finanstilsynet.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

artikelserie
Artikler i serien
Forsikringsbosser vakler i Qudos-sagen

torsdag 28. september 2017

Kaos omkring forsikringsgarantiordning

søndag 11. december 2016

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank