Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Gefion-konkurs koster milliontab i store forsikringsselskaber

Carsten Vitoft

onsdag 01. juni 2022 kl. 7:00

I de netop aflagte regnskaber har bl.a. Tryg hensat 50 mio. kr. til at dække forventede tab fra konkursen i Gefion. Forsikringsbranchen forsøger nu at sende aben videre til Finanstilsynet, som klandres for tabene og for ikke at have grebet ind over for Gefion tidligere. Men denne gang kan tilsynet ikke bebrejdes ret meget, skriver fagredaktør Carsten Vitoft i denne analyse.

For tiden er det ikke nemt at være Finanstilsynet, når det handler om tilsynet med de danske skadesforsikringsselskaber. Kritikken er væltet ind fra flere sider, efter at den fjerde store konkurs i forsikringsbranchen på blot seks år blev en realitet sidste sommer. Alle havde forventet, at nye konkurser kunne afskærmes tabsmæssigt, efter at loven blev strammet. Bl.a. skulle Garantifonden for Skadesforsikring undgå endnu en trecifret millionregning fra udenlandske forsikringskunder.

Nu viser det sig, at der alligevel ligger en regning til de danske forsikringsselskaber på samlet godt 400 mio. kr. Tryg meldte i kvartalsregnskabet om hensættelser på 50 mio. kr. Topchef Morten Hübbe mener, at det er myndighedernes skyld, at branchen nu igen står tilbage med tab efter et dansk forsikringseventyr i udlandet. 

Kritik fra flere sider
I Trygs kvartalsregnskab oplyses, at ”Tryg does not find such situations acceptable, ultimately policyholders in financially robust non-life insurers are left paying the bill of irresponsible behaviors. Tryg urges all regulatory bodies to increase surveillance to ensure that situations like this will not happen again.” 

Tryg henviser også til konkursen i Qudos Insurance i 2018, hvor branchen ligeledes fremsatte en heftig kritik af Finanstilsynet, efter det stod klart, at regningen kunne løbe op over 1 mia. kr. Også brancheforeningen F&P’s formand var blandt kritikerne. Med den seneste konkurs i Gefion fremsætter F&P igen kritikken i et erhvervsmedie.

Men hvis man i Finanstilsynet i disse dage har svært ved at forstå branchens kritik, så er det forståeligt. For så sent som i februar i år nåede hele fem dommere i Erhvervsankenævnet frem til den direkte modsatte konklusion i en afgørelse, nemlig at Finanstilsynet var faret for hurtigt og for hårdt frem mod Gefion. Den tidligere ledelse af Gefion Insurance mente, at tilsynet havde været for hårdhændet op til konkursen – og dermed unødigt havde forårsaget først en likvidation af Gefion i sommeren 2020 og senere konkursen sidste sommer. 

Kort forklaret havde Finanstilsynet givet så mange påbud til Gefion, at Erhvervsankenævnet mente, at de først skulle have lov at virke, før tilsynet kunne indføre det kapitaltillæg, som væltede Gefion. Kapitaltillægget betød nemlig, at Gefion skulle rejse yderligere godt 40 mio. kr. for at styrke sin solvens, og det lykkedes som bekendt ikke. 

I det lys kan det være svært at forstå, hvordan Trygs ledelse i dag kan mene, at Finanstilsynet har handlet for langsomt. Vi har derfor spurgt Tryg – som branchens største aktør – præcist, hvad tilsynet kunne have gjort bedre eller hurtigere i sagen om Gefion. 

Skylder en tak
Tryg har ikke ønsket at svare på Ugebrevets spørgsmål, men en nærliggende tanke er, at Tryg i det seneste kvartalsregnskab havde svært ved at forklare aktionærerne, at man igen har tabt penge på konkurser andre steder i sektoren. I 2018 skete det også med Qudos Insurance, som man endda henviste kunder til helt op til konkursen, selv om Finanstilsynet i årevis havde haft skærpet tilsyn med Qudos. 

Forløbet tyder på, at Finanstilsynet denne gang har begrænset branchens tab og i hvert fald ikke øget dem. Og at branchen måske i stedet for at kritisere tilsynet burde sende en stille tak til vicedirektør Carsten Brogaard i Finanstilsynet, som svarer på kritikken:

”Finanstilsynet fulgte udviklingen i Gefion tæt i flere år op til selskabets konkurs, og anvendte mange forskellige redskaber fra værktøjskassen. Eksempelvis påbød vi i 2019 Gefion et kapitaltillæg. Dette blev desværre underkendt i Erhvervsankenævnet. Det er selvfølgelig en ærgerlig situation, men det er vigtigt at huske, at der er en ret til at etablere sig og en ret til at komme med sine forretningsplaner. Men før der er håndfast bevis for, at det er ved at køre af sporet, så er det være svært for os at forhindre et selskab i at gøre forretning,” siger Carsten Brogaard. 

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

artikelserie
Artikler i serien
Forsikringsbosser vakler i Qudos-sagen

torsdag 28. september 2017

Kaos omkring forsikringsgarantiordning

søndag 11. december 2016

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

Konsulent til intern økonomistyring og tværgående koncernopgaver i Fødevareministeriets departement
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

Køb Danmarks 100 Rigeste 2024
i lækker printudgave

Du kan købe den i 7Elevens kiosker eller bestille den hos [email protected] eller ved at ringe på +45 31323299.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank