Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Alligevel ikke dækning. Kæmpehul efter Gefion afsløret, kurator undersøger erstatningssager

Carsten Vitoft

tirsdag 10. maj 2022 kl. 7:00

Nye aktuarberegninger på fremtidens skader bestilt af kuratorerne i konkursboet efter Gefion Insurance viser, at passiverne er langt større end hidtil antaget i konkursboet. Det får nu kurator Boris Frederiksen til at sætte nye undersøgelser i gang om ledelsens rolle og eventuelle ansvar i konkursen. Det er godt nyt for Finanstilsynet, men dårligt nyt for revisoren PwC. Fagredaktør Carsten Vitoft fortsætter her artikelserien om Forsikringsmafiaen.

Gefion Insurance bliver ved med at overraske kuratorerne selv her to år efter at selskabet i sommeren 2020 blev tvunget til at dreje nøglen om af Finanstilsynet. Først var der tale om en såkaldt solvent likvidering med penge til alle kreditorer og forsikringstagere. Men siden har konkursen taget flere drejninger til det værre, og sidste år blev det til en egentlig konkurs.

Men nu har sagen igen taget en ny drejning, fortæller kurator Boris Frederiksen, der blev kaldt ind af Finanstilsynet sidste år, da konkursen var en realitet. Han bestilte friske opgørelser fra aktuarerne. Og de er mildest talt kommet meget negativt tilbage. 

Ny arbejdstese
”Det samlede regnestykke efter Gefion Insurance var oprindeligt en beskeden underdækning og en beskeden egenkapital til at dække det med. De nye beregninger viser os, at passivsiden ganske enkelte ikke har været rigtig – altså hvad selskabet skylder kunderne. Det skaber en ny arbejdstese: At Gefion nok har været under vand lang tid før, de gik i likvidation. Det er så den årsagssammenhæng, vi nu er begyndt at se ind i,” siger kurator Boris Frederiksen fra advokatfirmaet Poul Schmith. 

Informationerne kan også læses delvist ud af den seneste kuratorredegørelse. Søren Aamann Jensen fra Accura er medkurator. Det hedder:

”Kurator Boris Frederiksen (…) har (…) identificeret en række forhold, som gav anledning til yderligere undersøgelser. Kuratellet har således arbejdet på at klarlægge og beskrive relevante faktuelle omstændigheder med henblik på at vurdere, hvorvidt de identificerede forhold kunne give anledning til at rejse et erstatningsansvar mod selskabets tidligere ledelse og eller eksterne revisor.” 

Det tyder på, at det er ganske omfattende undersøgelser, der nu er gået i gang. Ifølge redegørelsen er der allerede anvendt 1788 juristtimer siden seneste redegørelse. 

Det er ikke gode nyheder for Gefions ledelse, som bl.a. bestod af adm. direktør Tonny Anker-Svendsen, der også var involveret i forsikringskonkursen Alpha Insurance, hvor han var en af ejerne. Også advokat Troels Askeryd var partner, ejer og en af likvidatorerne i Gefion Insurance – og dermed bliver hans rolle som partner nu undersøgt nærmere.

For dem har det også været lidt af en rutsjetur med Gefion, der først blev erklæret konkurs grundet en tabt retssag i Tyskland i 2021. Men senere på året var der igen håb, da det lykkedes at anke sagen til den tyske Højesteret. En vundet sag kunne resultere i, at konkursen ville ende med en solid dividende til ejerne på et trecifret millionbeløb. 

Men det er altså det håb, Boris Frederiksen nu endelig har slukket efter at have læst aktuarerne seneste udregninger. Selv med en vundet sag i Tyskland vil der nu være et hul, vurderer Boris Frederiksen over for Økonomisk Ugebrev.

Problematisk revisor
Det er til gengæld gode nyheder for landets øverste finansielle myndighed, Finanstilsynet, som startede det hele ved at sende Gefion i likvidation i sommeren 2020. Her ville det ikke se godt ud med et stort overskud efter konkursen – og da slet ikke efter, at Gefion her i starten af året fik medhold i erhvervsankenævnet omkring, at det kapitaltillæg, der fungerede som tilsynets værktøj, slet ikke havde været lovligt at bruge. 

Ifølge loven skal et kapitaltillæg være absolut sidste udvej, men Gefion Insurance havde rent faktisk ikke fået mulighed for at efterleve de tilsynspåbud, der på det tidspunkt også regnede ned over selskabet. På den måde er et kæmpe underskud i konkursboet nok at foretrække – set med tilsynets øjne. 

Sidst er der revisorerne i PwC, hvis rolle Boris Frederiksen altså også er begyndt at se på nu – efter han for godt et år siden også stævnede dem efter konkursen i Qudos Insurance, hvilket blev afsløret i Økonomisk Ugebrev. Det er endda den samme revisor i PwC, der altså nu igen mistænkes for at have underskrevet årsrapporter, der senere viste sig ikke at være retvisende.

Hverken Tonny Anker-Svendsen og Troels Askerud eller PwC er vendt tilbage på Ugebrevets henvendelser om ovenstående. 

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

artikelserie
Artikler i serien
Forsikringsbosser vakler i Qudos-sagen

torsdag 28. september 2017

Kaos omkring forsikringsgarantiordning

søndag 11. december 2016

Jobannoncer

Konsulent til intern økonomistyring og tværgående koncernopgaver i Fødevareministeriets departement
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

Køb Danmarks 100 Rigeste 2024
i lækker printudgave

Du kan købe den i 7Elevens kiosker eller bestille den hos [email protected] eller ved at ringe på +45 31323299.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank