Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Nyt tocifret milliontab truer Frida og Domus Forsikring

Carsten Vitoft

tirsdag 28. september 2021 kl. 7:00

Få måneder efter at kurator Boris Fredriksen har gjort krav på 110 mio. kr. gældende mod Frida Forsikring, trues koncernen af nye millionkrav fra flere af landets største forsikringsselskaber. Det er det koncernforbundne Domus Forsikring, der i årevis har ladet andre selskaber betale, når kunderne havde dobbeltdækning på deres forsikring. Tabes en aktuel prøvesag, kan kravene løbe op i 70 mio. kr.

Fagredaktør Carsten Vitoft fortsætter her artikelserien om de danske forsikringskonkurser.

Presset vokser for tiden med ekspresfart på Frida og Domus Forsikring, fordi millionkravene hagler ned over koncernen. Det er nemlig kommet frem, at Domus Forsikring mistænkes for at have snydt nogle af landets største forsikringsselskaber, når det kommer til at afregne erstatningen med kunderne.

De store forsikringsselskaber står klar med millionkrav mod Frida og Domus koncernen, erfarer Økonomisk Ugebrev. Et af de store forsikringsselskaber oplyser til Økonomisk Ugebrev, at Domus Forsikring efter deres mening har omgået en brancheaftale, der klart sagde, at man skulle dele regningen for kundernes erstatninger, når der var dobbeltdækning på forsikringerne.

Direktør Brian Malmros fra Frida og Domus Forsikring afviser sagens omfang.

”Jeg kan bekræfte, at der i nogle konkrete skadessager med dobbeltforsikring er rettet mindre krav. Jeg kan klart afvise, at vi skulle være mødt med krav på 70 mio. kr.,” lyder det i en mail fra direktøren.

Men Økonomisk Ugebrevet har talt med flere kilder tæt på Frida og Domus Forsikring, og de fortæller, at sagens samlede omfang let kan løbe op i 70 mio. kr., hvis man ser på samtlige krav mod Domus Forsikring fra hele den danske forsikringsbranche – og altså ikke blot det selskab, der allerede kører en sag mod Domus i Landsretten.

Direkte adspurgt, hvor mange sager, det potentielt kan dreje sig om, og hvor meget det samlede beløb så vil være, afviser Brian Malmros at svare.

En udbredt praksis
Ifølge Økonomisk Ugebrevs oplysninger har der været tale om en mangeårig indarbejdet praksis i Frida og Domus Forsikring, hvor medarbejderne blev instrueret i altid at henvise til andre selskaber, så man ikke selv skulle betale erstatning.

For at undgå den slags var der indtil foråret 2018 en dobbeltforsikringsaftale, som store dele af forsikringsbranchen havde tilsluttet sig. Aftalen omhandlede mange situationer omkring fordelingen af erstatningen mellem selskaberne ved dobbeltforsikring, herunder at en husforsikring gik forud for en ejerskifteforsikring.

Aftalen er dog blevet afløst af en dobbeltforsikrings administrationsaftale, der alene regulerer processen i forhold til en kunde, hvor der er dobbeltforsikring. Den nye aftale omhandler således ikke erstatningsfordelingen mellem selskaberne, oplyser Brian Malmros.

”Store dele af forsikringsbranchen har tilsluttet sig aftalen, også os. Da erstatningsfordelingen som nævnt ikke er reguleret i den nye aftale, kører et forsikringsselskab nu en principiel sag ved domstolene herom. Hovedspørgsmålet er, hvad der gælder, når der ikke er en aftale, altså en ren juridisk problemstilling. Flere selskaber med hus og ejerskifteforsikring afventer udfaldet af den sag,” forklarer Brian Malmros, der dog oplyser, at han ikke er del af den principielle sag.

Den principielle sag drejer sig i sin enkelthed om, hvorvidt det er ejerskiftebekendtgørelsen eller forsikringsaftaleloven, der gælder i disse tilfælde. Og det er altså det, der kan føre til en regn af krav fra stort set hele forsikringsbranchen, der i dag henviser deres kunder til Frida og Domus Forsikring på ejerskifteforsikringer.

Et selskab har allerede trukket Domus og Brian Malmros i Landsretten, men denne sag er sat i bero indtil den principielle sag er afgjort.

Et stort brag
Oven i disse krav fører kurator Boris Frederiksen samtidig en sag på 110,9 mio. kr. mod Frida Forsikring for at snyde med provisioner over for Qudos Forsikring, der gik konkurs i 2018. Det er næsten tre gange selskabets egenkapital, så de samlede krav kan komme op på 180 mio. kr. Det skal ses i forhold til egenkapitalen på godt 40 mio. kr. i koncernen.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

artikelserie
Artikler i serien

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank