I oprydningen efter konkursen i forsikringsselskabet er kurator stødt på så alvorlige forseelser, at han nu har bedt politiet om at se på, hvad der reelt skete i månederne op til konkursen. Oprydning trækker tråde til et bestyrelsesmedlem i PFA. Konkursen er også ved at udvikle sig til et sandt mareridt for PwC, der er stævnet for 110 mio. kr. Fagredaktør Carsten Vitoft fortsætter her artikelserien om ”Forsikringsmafiaen”.
Oprydningen efter den dyreste konkurs i nyere dansk forsikringshistorie tager nu en ny drejning: Politiet har startet en reel efterforskning af, hvad ledelsen egentlig foretog sig i den sidste tid op til konkursen i Qudos i slutningen af 2018.
Det fremgår af seneste cirkulære fra kurator Boris Frederiksen til kreditorerne, der primært består af Garantifonden for Skadesforsikring. Man kan også læse i cirkulæret, at der stadig ligger regninger og venter for over 4 mia. kr. Men kreditorerne får altså også oplyst, at der er stærke indikationer på, at den tidligere ledelse i Qudos begik bedrageri op til konkursen.
Pengene flød frit
Boris Frederiksen siger til Økonomisk Ugebrev:
”Jeg kan bekræfte, at vi har konstateret en række forhold, som vi nu har gjort politiet opmærksomme på. Så nu er det politiet, der må afgøre, om personer med tilknytning til selskabet i disse tilfælde har været på den ene eller anden side af lovgivningen, og om der i givet fald er tale om forhold, der kan medføre, at der rejses egentlige straffesager mod ledelsen. Det handler bl.a. om, at pengene er flydt meget frit i koncernen i en periode op til konkursen i Qudos. Vi synes, der muligt er tale om kvalificerede forhold, og derfor er vi også forpligtede til at sende det videre til politiet, lige som vi skal gøre opmærksom på det i vores information til kreditorerne,” siger Boris Frederiksen.
Eksempelvis fremgår det, at et af ledelsesmedlemmerne i starten af oktober 2022 er blevet dømt i Østre Landsret til at betale godt 17 mio. kr. tilbage til konkursboet. Der er ifølge Ugebrevets oplysninger tale om erhvervsadvokaten Anders M. Madsen. Han er desuden – sammen med den egentlige bagmand bag hele forsikringskonkursen, udenlandsdanskeren Nicolai Borcher Hansen – også blevet idømt konkurskarantæne som følge af deres roller i konkursen.
Men der er langt flere sager: Boris Frederiksen fortæller for første gang om 25,8 mio. kr., der forsvandt i skattelyet Guernsey, hvor ejerkredsen havde etableret de ultimative ejerselskaber, og hvor man derfor ikke udefra kunne følge med i, hvad der skete derefter. Økonomisk Ugebrev beskrev først gang disse transaktioner et år før konkursen.
”Konkursboet har tidligere taget forbehold for at gøre et personligt erstatningskrav for samme beløb på kr. 25.800.000 gældende mod de involverede ledelsesmedlemmer. Konkursboet har som følge heraf den 26. november 2021 anlagt en retssag mod to ledelsesmedlemmer,” fremgår det nu af kreditorcirkulæret, hvor det videre lyder:
”Konkursboet har samtidig foretaget procesunderretning af de øvrige medlemmer af Qudos Insurance A/S’ tidligere ledelse, hvor konkursboet har taget forbehold for at gøre et erstatningsansvar gældende mod de tidligere ledelsesmedlemmer for det tilfælde, at erstatningskravet ikke kan gennemføres i de anlagte retssager, og/eller at de sagsøgte parter, herunder det udenlandske selskab, ikke har den fornødne betalingsevne.”
PwC og PFA i skudlinjen
Altså: Kan kurator ikke finde pengene hos dem, der har modtaget dem, så vil man gå efter resten af ledelsen i Qudos. Det kan bl.a. ramme den tidligere direktør i Danske Bank Niels-Ulrik Mousten, der i dag er bestyrelsesmedlem i PFA. Indtil videre har PFA bakket ham op i sagen, men det er et godt spørgsmål, om det varer ved.
Mousten fratrådte, ifølge CVR-registret, bestyrelsen mindre end en måned inden konkursen, og politiet efterforsker forholdene en del længere tilbage end det.
Udover PFA er Boris Frederiksens undersøgelser også ved at udvikle sig til et ægte mareridt for revisorerne i PwC, der godkendte årsrapporter, kurator i dag mener var fuldstændigt misvisende. Boris Frederiksen har allerede stævnet PwC og den tidligere ledelse for 110 mio. kr. i sagen. Men nu har han også meldt dem til revisornævnet.
”Klageskriftet består af 362 sider med 268 bilag og angår seks klagepunkter i relation til Qudos Insurance A/S’ tidligere eksterne revisors revision af Qudos Insurance A/S’ årsrapport for 2017, hvor hvert klagepunkt består af en række – efter konkursboets opfattelse – kritisable forhold,” lyder det fra kuratoren.
Carsten Vitoft
Vær et skridt foran
Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.
- Vi filtrerer støjen fra den daglige nyhedscyklus og analyserer de mest betydningsfulde tendenser.
- Du får dybdegående og faktatjekket journalistik om vigtige erhvervsbegivenheder lige nu.
- Adgang til alle artikler på ugebrev.dk.