Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Storaktionær ud af bestyrelse i kriseramt forsikringsselskab

Carsten Vitoft

torsdag 12. januar 2023 kl. 17:40

Forsikringsselskab reddet fra konkurs af pensionsselskaber

Meget tyder på, at Finanstilsynet netop har dømt den private storaktionær og bestyrelsesmedlem Aage Vind ude af kriseramte Domus Forsikring ved at fratage ham hans fit & proper-godkendelse. Hverken hovedpersonen selv, de andre aktionærer eller ledelsen vil bekræfte eller afkræfte dette over for Økonomisk Ugebrev. Men fratrådt er han i hvert fald. Fagredaktør Carsten Vitoft fortsætter her artikelserien, vi kalder ”forsikringsmafiaen”. 

Direktionen i Domus Forsikring er fuldstændig tavs om udviklingen i ledelsen. Krisen i forsikringsselskabet kan have udviklet sig så alvorligt, at det nu bliver holdt i et decideret jerngreb af Finanstilsynet. Kort før jul udtrådte endnu et bestyrelsesmedlem, storaktionær Aage Vind, af bestyrelsen i både Domus Forsikring og søsterselskabet Frida Forsikring Agentur. 

Det sker mindre end seks måneder efter, at en anden storaktionær, VIA Equity, forlod de samme bestyrelser – angiveligt netop fordi en af kapitalfondens partnere, John Helmsøe-Zinck var bange for at lide samme skæbne – at miste sin fit & proper-godkendelse, hvilket potentielt kunne gøre det umuligt for ham at drive kapitalfonden fremadrettet. 

Ingen overraskelse

Nu ser det altså ud til, at Finanstilsynet i stedet har fjernet fit & proper-godkendelsen hos Aage Vind. I hvert fald forlod han bestyrelserne i Domus og Frida den 23. november sidste år, men han oplyste først dette til selskabsstyrelsen inde i december. Årsagen er angiveligt, at Aage Vind er involveret i flere sager om svindel med ejerandele i Domus og Frida.

”Jeg er ikke overrasket, hvis Aage Vind har mistet sin fit og proper. Jeg har jo landsrettens ord for, at han har svindlet mig og i den forbindelse handlet groft uagtsomt. Det har vi meddelt tilsynet for lang tid siden. Derfor overrasker det mig mere, hvis Finanstilsynet først har reageret nu,” siger Henrik Dürr til Økonomisk Ugebrev.

Henrik Dürr er tidligere indirekte medejer i Frida Forsikring. Han fik i 2020 landsrettens endelige ord for, at medejeren Aage Vind handlede groft uagtsomt og snød ham for et stort millionbeløb, da han blev verfet ud af ejerkredsen af Frida. 

For hverken Domus Forsikring eller det danske marked for ejerskifteforsikringer er udviklingen gode nyheder, da konkurrencen på markedet for ejerskifteforretninger bliver hæmmet af færre, stærke aktører. Domus sad tidligere på over 30 pct. af markedet, men det seneste år er det gået stærkt ned af ad bakke for selskabet. Den store konkurrent har til gengæld kronede dage, som det fremgik for nylig af Økonomisk Ugebrevs årlige tema om skadesforsikringsselskaber.

Udviklingen har kostet Domus mindst 20 pct. af præmieindtægterne, og allerede i foråret måtte selskabet iværksætte nødkapitalplaner. Siden er ejendomsmarkedet frosset helt til is, og situationen kan være katastrofal allerede – og måske derfor er både direktionen og bestyrelsen nu helt stoppet med at svare på Ugebrevets henvendelser. Domus har allerede været i markedet for at søge yderligere kapital, men uden held. 

Flere retssager på vej

Selskabet synes at blive opfattet som for betændt at røre ved lige nu. Ikke mindst fordi der er flere retssager på vej mod det. Allerede om 14 dage starter en ny sag mod Aage Vind i Østre Landsret, hvor han sammen med to andre tidligere ejere er mistænkt for at have svindlet fire danskere. De betalte 2,5 mio. kr., men de fik aldrig lovede ejerandele i Domus og Frida. 

Senere i 2023 vil den så måske være gal igen. Her ventes det norske selskab March First også at trække Aage Vind i retten for stort set de samme årsager, som det altså lykkes Henrik Dürr at vinde på i Østre Landsret. 

Helt galt går det så, når man også tager højde for, at selve Frida Forsikring Agentur også skal en tur i retten i løbet af året mod selveste kammeradvokat Boris Frederiksen & Co. i advokatkontoret Poul Schmith. Boris Frederiksen er kurator efter konkursboet i Qudos Insurance (2018), og han mener, at Frida dengang snød konkursboet for 111 mio. kr., mens egenkapitalen ved årets start blot var 40 mio. kr. – og nu langt mindre efter et svært 2022. Frida afviser dog kravet.

Hverken Fridas direktør Brian Malmros eller Aage Vind har ønsket at svare på spørgsmål i relation til denne artikel. Heller ikke den anden private storaktionær, Peter Egede Nielsen, ønsker at svare på Ugebrevets spørgsmål. Og Finanstilsynet henviser til deres skærpede tavshedspligt i den slags sager.

Carsten Vitoft

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

artikelserie
Artikler i serien
Forsikringsbosser vakler i Qudos-sagen

torsdag 28. september 2017

Kaos omkring forsikringsgarantiordning

søndag 11. december 2016

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

Konsulent til intern økonomistyring og tværgående koncernopgaver i Fødevareministeriets departement
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

Køb Danmarks 100 Rigeste 2024
i lækker printudgave

Du kan købe den i 7Elevens kiosker eller bestille den hos [email protected] eller ved at ringe på +45 31323299.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank