Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Tilsyn tæt på indgreb mod ejere i kriseramt forsikringsselskab

Carsten Vitoft

fredag 09. september 2022 kl. 9:00

Forsikringsselskab reddet fra konkurs af pensionsselskaber

Mens solvensen er presset i Domus Forsikring, og der er iværksat nødkapitalplaner, er Finanstilsynet i fuld gang med at undersøge både bestyrelsen og ejerne bag det kriseramte forsikringsselskab, erfarer Økonomisk Ugebrev. Det skriver fagredaktør Carsten Vitoft i dette kapitel om forsikringsmafiaen. 

Finanstilsynet arbejder for tiden på højtryk for at undgå den mulige femte danske forsikringskonkurs, og første skridt kan meget vel blive at fjerne fit & proper-godkendelsen for bestyrelsesmedlem, storaktionær og stifter Aage Vind.

Først gik agenturet Husejernes Forsikring konkurs i 2016, og derefter fulgte de så på stribe med Alpha (2018), Qudos (2018) og sidst Gefion (2021). Undervejs er Finanstilsynet uden tvivl blevet langt mere proaktivt i sit syn på, hvornår man kan gribe ind over for forsikringsselskaber, der er ved at køre af sporet. 

Økonomisk Ugebrev erfarer, at Finanstilsynet angiveligt er tæt på at fratage fit & proper-godkendelsen fra Aage Vind. Det sker bl.a. på baggrund af Økonomisk Ugebrevs beskrivelser af, hvordan han er blevet dømt i Østre Landsret for grov uagtsomhed og nu er genstand for en politiundersøgelse – begge dele omkring handel med ejer­andele i Domus Forsikring, der er landets næststørste forsikringsselskab inden for ejerskifteforsikringer. 

Problematiske private interesser

Henrik Dürr, som er tidligere medejer af både Domus og dets agent Frida, mener, at Aage Vind ikke egnet til at sidde i bestyrelsen for et forsikringsselskab.

”Jeg har meldt Aage Vind til tilsynet, da jeg ikke mener, han er egnet til at sidde i bestyrelsen for et stort forsikringsselskab. Tidligere afgørelser fra tilsynet viser, at hvis man sætter sine egne privatøkonomiske interesser over forsikringsselskabets, så kan man ikke længere være fit & proper, og det kigger tilsynet nu på,” siger Henrik Dürr. 

At Domus Forsikring overhovedet er i økonomiske vanskeligheder, er i sig selv bemærkelsesværdigt. For konkurrenten Dansk Boligforsikring har markedet nemlig aldrig været bedre. De ovenfor nævnte konkurser har medført, at der stort set kun er to udbydere tilbage på markedet for ejerskifteforsikringer. 

Markedslederen Dansk Boligforsikring havde sidste år et overskud på 100 mio. kr., mens Domus havde et underskud på 20 mio. kr. Forklaringen kan være, at ejerkredsen i Domus har været privatøkonomisk under pres, og at de er den direkte årsag til, at Domus Forsikring her i foråret kom i økonomiske vanskeligheder og iværksatte nødkapitalplaner. 

Hele overskuddet havner nemlig ovre i søsterselskabet Frida, der er en forsikringsagent, der kan betale store millionudbytter til ejerne, også når Domus Forsikring er presset på solvensen. Og det er rent faktisk sket de seneste to år, hvor underskuddet i Domus har været godt 40 mio. kr. – godt det samme, som Frida har udbetalt i udbytte til de samme ejere.

Også disse forhold har været indgående beskrevet her i Ugebrevet, og Finanstilsynet kan ikke gøre meget ved denne form for selskabstømning, da det er svært at løfte bevisbyrden for, at overskuddet flyttes rundt mellem selskaberne i forsikringskoncernen. 

Flere paragraffer

Nu kigger tilsynet altså på ejerkredsen i relation til fit & proper. Men også en anden paragraf, nemlig nummer 61, i lov om finansiel virksomhed kan komme i spil. Den omhandler ejerandele i finansielle virksomheder, og det fremgår, at Finanstilsynet skal ansøges om erhvervelse af kvalificerede ejerandele. 

I den godkendelsesproces ses også på den juridiske person, og det kan også ramme flere i ejerkredsen af Domus, såsom Peter Egede Nielsen og Tor Andersen, der angiveligt også undersøges af politiet i en sag om svindel med ejerandele i selskabet. Også her er der klaget til Finanstilsynet, som beskrevet i seneste udgave af Ugebrevet.

Ejerandele i Domus Forsikring ligger aktuelt hos både selskabet Vindies, som er Åge Vind, og 1878 Holding, som er Peter Aage Egede Nielsen. 

Her vil afgørelsen igen bero på fit & proper, og her kan tilsynet tvinge dem til at sælge deres ejerandel i Domus Forsikring, hvis tilsynet ikke længere mener, de overholder proper-delen. Nægter de at sælge ud, kan tilsynet simpelthen fjerne stemmeretten på deres aktier i Domus Forsikring. 

Finanstilsynet ønskede dog ikke at svare på spørgsmål om disse ting i denne uge. Det gjorde Aage Vind, Tor Andersen eller Peter Egede Nielsen heller ikke. 

Carsten Vitoft

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

artikelserie
Artikler i serien
Forsikringsbosser vakler i Qudos-sagen

torsdag 28. september 2017

Kaos omkring forsikringsgarantiordning

søndag 11. december 2016

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank