Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Tømning af forsikringsselskaber langt grovere end hidtil antaget

Carsten Vitoft

fredag 24. november 2023 kl. 11:15

Venturekapital: Dansk biotech trodser krisen

Artikelserie om Forsikringsmafiaen: Aktuelle kredi­torredegørelser fra kurator i sagskomplekset om­kring de seneste års forsikringskonkurser beskriver et hidtil uset omfang af økonomisk fusk. Agenter og genforsikringsselskaber i hele Europa samarbejdede med ledelserne i Gefion, Qudos og Alpha Insurance om at tømme selskaberne for penge, skriver fagre­daktør Carsten Vitoft.

Mens pengene fosser ud af garantifonden for skadesfor­sikring, går det en hel del mere trægt for kurator Boris Frederiksen med få hentet penge ud af konkursboerne. Det viser sig nu, at der er blevet svindlet langt mere end hidtil antaget i flere af konkurserne.

Det fremgår af de seneste kreditorredegørelser fra Bo­ris Frederiksen for konkurserne i Gefion, Qudos og Alpha Insurance. Svindlen er ikke bare mere omfattende end hidtil antaget. Den er også grovere.

Eksempelvis viser det sig, at en aktuar og fit og proper-god­kendt direktør fra konkursramte Gefion sendte selskabets penge ind på sin egen private bankkonto, men det skete be­hændigt med genforsikringsselskaber som mellemstation.

Grove løjer

Samtidig fremgår det af redegørelserne, at en lang række forsikringsagenter rundt i hele Europa uretmæssigt har trukket penge ud af særligt Gefion og Qudos, men også Alpha, ved snedige transaktioner. Agenterne har efterføl­gende nægtet at anerkende kravene fra Boris Frederiksen. De trækker i stedet sagerne i langdrag, og typisk ender de med at erklære sig konkurs, når de taber retssagerne.

”Jeg tror godt, man kan sige, at lysten til at fremme dis­se sager er meget lav hos de parter. Vi oplever, at man undervejs i retssagerne gør indsigelser mod alt mellem himmel og jord,” siger Boris Frederiksen.

Heller ikke ledelserne i disse tre selskaber har ligget på den lade side, når det gælder om kreative og tvivlsomme transaktioner. Særligt en ny sag viser noget om grovheden og grådigheden, der nu afsløres af Boris Frederiksen. Det drejer sig om noget, der mest af alt ligner bedrageri.

”Konkursboet har konstateret, at Gefion har betalt GBP 200.000 til en genforsikringsmægler for genforsikringsmæglerens konsulentbistand til Gefion med indgåelsen af nogle ”Capital Relief”- genforsikringskontrakter. Det frem­går af aftalegrundlaget, at halvdelen af dette beløb skulle overføres til et af Gefions tidligere ledelsesmedlemmer,” hedder det i redegørelsen.

Videre oplyses det: “Det er kurator Boris Frederiksens vurdering, at det pågældende tidligere ledelsesmedlem i Gefion, ved at anmode genforsikringsmægleren om at få 50 procent af den samlede betaling på GBP 200.000, dvs. GBP 100.000, overført til sig selv og sit selskab, har overtrådt sel­skabslovens §§ 127, 179 og 210, idet der herved er tale om et ulovligt kapitaludtræk i form af maskeret udlodning, som har påført Gefion (nu Konkursboet) et tab på GBP 100.000.”

Umiddelbart ser det ud til, at tidligere direktør, ejer og ak­tuar Tonny Anker-Svendsen fra Gefion på den måde beriger sig med mere end en halv mio. kr. af selskabets penge. Det virker endnu mere rystende, at anerkendte genforsikrings­selskaber går med til at sætte pengene ind i direktørens eget private selskab – uden at råbe vagt i gevær.

”Det er endvidere kurator Boris Frederiksens vurde­ring, at genforsikringsmægleren aktivt har medvirket til og muliggjort, at det pågældende tidligere ledelsesmed­lem i Gefion kunne foretage denne maskerede udlodning i strid med selskabslovens regler, idet genforsikrings­mægleren valgte at imødekomme Gefions ledelsesmed­lems instruks om at få halvdelen af betalingen af de GBP 200.000 overført til konti tilhørende ledelsesmedlemmet. På baggrund af ovenstående undersøgelser udtog ku­rator Boris Frederiksens den 7. juli 2023 alene stævning mod genforsikringsmægleren,” skriver kurator.

Honorar for at rådgive sig selv

Men ulovlighederne begrænser sig ikke til Gefion Insuran­ce. Det fremgår også, at den tidligere ledelse og ejerkreds i Qudos Insurance allerede startede med ulovligheder, inden de købte selskabet. Her brugte de nemlig godt 53 mio. kr. af Qudos egne penge til at finansiere købet. Det er ifølge Boris Frederiksen ulovlig selvfinansiering, og det er de pågældende nu stævnet for.

Knapt var blækket tørt på købskontrakten på Qudos, før de også bevilgede sig selv yderligere 17 mio. kr. af Qu­dos penge. Ifølge kurator var det tænkt som betaling for, at de havde rådgivet sig selv, da de købte Qudos.

Carsten Vitoft

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

artikelserie
Artikler i serien
Forsikringsbosser vakler i Qudos-sagen

torsdag 28. september 2017

Kaos omkring forsikringsgarantiordning

søndag 11. december 2016

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

Konsulent til intern økonomistyring og tværgående koncernopgaver i Fødevareministeriets departement
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

Køb Danmarks 100 Rigeste 2024
i lækker printudgave

Du kan købe den i 7Elevens kiosker eller bestille den hos [email protected] eller ved at ringe på +45 31323299.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank