Advarselslamperne blinker nu ildrødt i et af landets største forsikringsselskaber inden for ejerskifte, Domus Forsikring. Skadesbehandlingen er angiveligt brudt helt sammen på grund af mandskabsmangel, og selskabet har lukket alle hovedtelefonnumrene. Selskabet bliver løbet over ende af kunderne, som ikke kan komme i kontakt eller modtage skadesbehandling. i selskabet Eksperter kræver, at Finanstilsynet griber ind, skriver fagredaktør Carsten Vitoft.
De godt 35.000 danskere, der har en ejerskifteforsikring i Domus Forsikring, kan ikke længere komme i kontakt med deres forsikringsselskab, hvis de vil anmelde en skade.
Telefonerne er lukket ned, og ”dette telefonnummer har ingen bruger,” lyder beskeden, når kunderne ringer på et af de telefonnumre, som de fik angivet som kontaktnummer ved tegningen af deres forsikring. Der er heller ikke hjælp at hente på hjemmesiden.
”Det her lyder ikke godt, og jeg har aldrig hørt om et forsikringsselskab, der lukker deres telefoner. Vi vidste godt, at der har været stigende problemer i Domus Forsikring med meget lange ventetider. Men det her er selvsagt en uholdbar situation, som åbenbart er kulmineret. Nu er Finanstilsynet eller branchen selv nødt til at gå ind i det her og finde en løsning,” siger seniorjurist Jakob Steenstrup fra Forbrugerrådet TÆNK.
Hos konkurrenten, Dansk Boligforsikring, som er Danmarks største forsikringsselskab inden for ejerskifteforsikringer, følger man udviklingen med stigende bekymring.
”Vi tænker først og fremmest på de kunder, som er berørt af det her. Det er en af de vigtigste forsikringer, man køber gennem livet. Så skulle der jo også gerne følge en god service med. Det er ikke godt for branchens omdømme, og det er ikke godt for kunderne. Men vi står klar til at hjælpe, hvis vi bliver spurgt. Vi er nok de eneste, der kan løfte opgaven ganske hurtigt,” siger adm. direktør Jens Plesner Hamann fra Dansk Boligforsikring.
Men hverken ejerne i ATP, Danica og Pensiondanmark har henvendt sig til Dansk Boligforsikring for at få hjælp til igen at få gang i skadesbehandlingen.
Heller ikke Finanstilsynet har altså søgt en løsning med branchens største aktør.
Danmarks værste forsikringsselskab
Finanstilsynet kan enten bistå med en redning af Domus eller få selskabet erklæret konkurs, så Garantifonden for Skadesforsikring kan sikre, at kunder igen kan få behandlet deres skader og komme i kontakt med deres skadesbehandler.
Også her vil Dansk Boligforsikring blive central, da de er de eneste, der råder over tilstrækkeligt mange af den slags specialiserede skadesbehandlere.
Der ligger tusinde udstedte policer på ejerskifteforsikringer rundt omkring i Danmark udstedt af Domus Forsikring, og kunderne har i de seneste måneder og år oplevet servicen gå fra slemt til værre.
I Ankenævnet for Forsikring vælter klagerne ned over Domus, der får dobbelt så mange klager, som deres markedsandel berettiger til. Ifølge statistikken sidder Domus på 14,5 pct. af markedet, men i 2023 modtog de over 30 pct. af klagerne til Ankenævnet for Forsikring.
Domus Forsikring er gået i afløb, og det vil sige, selskabet ikke længere udsteder policer og er på vej mod at blive lukket ned. I takt med dette er skadesbehandlerne forsvundet til andre forsikringsselskaber.
”Det er mit indtryk, at der ikke længere sidder mere end højst en håndfuld mennesker og behandler skader derovre. Men at man ligefrem slukker for telefonerne, det må jeg indrømme, jeg aldrig har været ude for i min lange karriere. Det er jo vanvittigt, og jeg må indrømme, at jeg er spændt på at se, hvad Finanstilsynet vil synes om dette,” siger uafhængig forsikringsekspert Pia Wange, tidligere skadeschef, men nu uafhængig klagerådgiver i Villa Danmark.
At kunderne er frustrerede, er at udtrykke det mildt, hvis man ser på anmeldelserne på Trustpilot, hvor 98 pct. af anmeldelserne giver den lavest mulige karakter.
”Hold jer langt væk fra Domus forsikring. Vi har siden februar 2023 ventet på svar og erstatning på et utæt tag som er anmeldt til Domus Ejerskifteforsikring. Når det lykkedes at komme igennem på telefonen, får man at vide at de har mange bunker af sager og derfor ikke kan give et svar på behandlingstiden,” lyder f.eks. en nylig anmeldelse.
Økonomisk Ugebrev forsøgte i denne uge at komme i kontakt med ledelsen i Domus Forsikring via telefon og de mails, der angives på hjemmesiden. Men lige som kunderne måtte vi gå forgæves. Heller ikke direktøren Steen Gram-Hanssen vendte i sidste uge tilbage på ugebrevets henvendelse.
Carsten Vitoft