Efter en stribe store og mindre danske forsikringskonkurser med mistanke om fusk flere steder kan Økonomisk Ugebrev nu afsløre, at tidligere bestyrelsesmedlemmer og ejere i dag stadig driver forsikringsselskab herhjemme eller i udlandet.
Mens der i de senere år har været en ophedet debat i bankverdenen over Finanstilsynets kontante afgørelser på fit og proper-området, synes forsikringsbranchen fuldstændig at være fløjet under tilsynets radar.
En gennemgang af forsikringskonkurserne i Alpha, Qudos og Gefion Insurance i 2018 og 2020 afslører, at selskabernes tidligere direktører og bestyrelsesmedlemmer, der enten har dom for ulovlige transaktioner eller igangværende retssager, fortsat er aktive i nye forsikringsselskabers ledelser.
Eksperter under sig nu over, at Finanstilsynet fortolker reglerne om fit & proper så forskelligt ved vurderinger af ledelsesmedlemmer i forsikringssektoren og i banksektoren, hvor alene mistanker om mulige regelovertrædelser har givet det røde kort.
Dygtig og ordentlig
”Hvis et forsikringsselskab går konkurs og påfører andre tab, kan der være situationer, hvor man er kommet uforsætligt i uføre, og så mener jeg godt, at ledelsen fortsat kan være fit og proper. Men den anden situation er, at man har trådt ved siden af eller over grænsen, og man eksempelvis får en dom for dette. Så mener jeg ikke længere, man kan være fit og proper,” siger centerdirektør og Ph.d. Lars Christian Ohnemus fra Copenhagen Business School.
Man skal både være fit – altså dygtig nok, men også proper – altså ordentlig nok, til at sidde i en bestyrelse eller drive selskab i den finansielle sektor. Og man kan lidt populært sagt påstå, at Finanstilsynet i de senere år har været særdeles hårdhændede over for bankerne, når det kommer til at være fit, mens det tilsyneladende har været mere tilgivende over for proper blandt forsikringsselskaberne.
Den slags forskelle bør der ikke være, lyder vurderingen:
”Det er ikke meningen, der skal være forskelle i den måde, man tolker fit og proper-regler på på tværs af de finansielle brancher. Jeg mener heller ikke, det er hensigtsmæssigt, hvis man kan få den opfattelse af Finanstilsynets brug af reglerne i praksis,” siger Lars Ohnemus.
Økonomisk Ugebrev beskrev i den seneste udgave, hvordan en af ejerne af Qudos Insurance, Nicolai Borcher Hansen, samt Kim Holten fra ASG Forsikringsagentur, netop har fået en omstødelsesdom imod sig i Københavns Byret, der slog fast, at de uretmæssigt tømte værdier ud af forsikringsselskabet og dermed var med til at forårsage konkursen.
Alligevel driver begge parter fortsat finansiel virksomhed – Kim Holten er fortsat forsikringsagent, og Nicolai Borcher Hansen driver investeringsselskab fra London,
”Finanstilsynet har kendt mig fit & proper både i 2020 og igen i juni 2021. Finanstilsynet er fuldt orienteret om min rolle i forbindelse med ASG’s konkurs ved vurdering i 2020,” lyder det fra Kim Holten, der henviser til, at han blev undersøgt og frifundet af kurator i forbindelse med konkursen i ASG. Men det gjorde han altså ikke af kurator ved konkursen i Qudos.
Nicolai Borcher Hansen driver fortsat selskaberne Aloxar Capital og New Nordic Advisors fra London, men han afviser via sit pressebureau at svare på spørgsmål om hans fit og proper-godkendelser i både England og Danmark.
Krav fra kurator
Alpha Insurance Insurance gik ned i 2018, og her har tidligere ejer, direktør og bestyrelsesmedlem Leif Corinth-Hansen også drevet selskab som rådgiver i forsikringsbranchen indtil for ganske nylig. Han er ellers under mistanke for at have fortsat driften af Alpha Insurance i næsten to år, uden at leve op til lovkravene om kapital – og det skete via sminkede regnskaber.
Kurator Boris Frederiksen har rettet erstatningskrav mod ham her i starten af året, men han havde fortsat sin private virksomhed REIN indtil for ganske nylig, hvor selskabet gik i frivillig likvidation.
Sidst er der Gefion Insurance, hvor kurator Boris Frederiksen mistænker samme livsforlængende oppustning af regnskaber, som Finanstilsynet også tidligere har slået ned på. Her driver tidligere adm. direktør Tonny Anker-Svendsen, tidligere juridisk chef Mogens Aarestrup Vind samt bestyrelsesmedlem og advokat Troels Askerud også finansielle virksomheder fra London. Ingen af dem er vendt tilbage på Økonomisk Ugebrevs henvendelse.
Carsten Vitoft
Vær et skridt foran
Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.
- Vi filtrerer støjen fra den daglige nyhedscyklus og analyserer de mest betydningsfulde tendenser.
- Du får dybdegående og faktatjekket journalistik om vigtige erhvervsbegivenheder lige nu.
- Adgang til alle artikler på ugebrev.dk.