Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Kapitalfond fortsætter med at tømme kriseramt forsikringsselskab

Carsten Vitoft

tirsdag 16. august 2022 kl. 15:00

Morgan Stanley: Kommer der en gældskrise i de nye økonomier?

Domus Forsikring risikerer nu at blive den femte danske forsikringskonkurs siden 2016, da ejerne i bl.a. kapitalfonden VIA Equity igen har hævet et kæmpe udbytte på trods af et stort millionunderskud i forsikringsselskabet. Det afslører de nye årsrapporter. Eksperter vurderer over for Økonomisk Ugebrev, at Finanstilsynet i kulissen arbejder på højtryk for at undgå endnu en pinlig forsikringskonkurs, skriver fagredaktør Carsten Vitoft. 

Landets næststørste forsikringsselskab inden for ejerskifteforsikringer, Domus Forsikring, er havnet i så alvorlige økonomiske vanskeligheder, at selskabet nu ifølge eksperter er røget ind under Finanstilsynets skærpede tilsyn. 

Den problematiske udvikling fremgår af nye årsrapporter fra Domus Forsikring og Frida Forsikringsagentur, der primært er ejet af kapitalfonde – herunder danske VIA Equity med John Helmsøe-Zinck i spidsen. Årsrapporterne afslører, at der er hævet godt 16 mio. kr. i udbytte til ejerne dette forår samtidig med, at Domus Forsikring kom ud med et underskud på 24 mio. kr. Det har ført til, at der i Domus Forsikring nu er iværksat en nødkapitalplan.

Uden for tilsynets rækkevidde
Udviklingen får eksperter til at frygte for forsikringsselskabets overlevelse, hvis kapitalfondene tømmer selskabet yderlige for kapital. 

”Det sker ret sjældent, at et dansk forsikringsselskab bliver tvunget til at iværksætte en nødkapitalplan. Nu er det vel et spørgsmål om, hvem der står bag som ejere, og deres lyst og evne til at bakke selskabet op med den nødvendige kapital. Vi har set en lignende ejerstruktur i Qudos Insurance,” siger direktør Torben Weiss Garne fra Garantifonden for Skadesforsikring, der har fuld tiltro til, at Finanstilsynet følger udviklingen i Domus Forsikring.

Qudos Insurance har været den hidtil dyreste konkurs for Garantifonden, og også her var det en kapitalfondslignende konstruktion bag selskabet, der forsøgte at tømme selskabet for kapital undervejs, og hvor der siden er kørt en række retssager med omstødelser og konkurskarantæner til følge. 

Ifølge eksperter burde det slet ikke kunne ske, at man hiver den slags store millionudbytter ud af et selskab, der har kæmpe underskud og problemer med at overholde solvensregler. Men VIA Equity har lavet en særlig selskabskonstruktion, hvor man både ejer Domus Forsikring og salgsagenten Frida. Og her vurderer eksperter, at man nemt kan flytte overskuddet fra Domus til Frida, hvor Finanstilsynet ikke kan stoppe millionudbytterne, fordi der ikke er solvenskrav til forsikringsagenter.

”Det undrer mig, at ejerne vælger at lade alle pengene havne i agenturet Frida i stedet for i forsikringsselskabet Domus. Men det har selvfølgelig den fordel, at pengene så er uden for Finanstilsynets rækkevidde. Men omvendt kan man jo mene, at pengene lå bedst i forsikringsselskabet, der har brug for en stærk solvens. Ikke mindst når vi ved, at Finanstilsynet har et skærpet tilsyn på økonomien i Domus,” siger Søren Ahlgren Mortensen fra Din Forsikringsekspert.

”Domus har ikke haft problemer med at overholde lovgivningens solvenskrav. Som det også fremgår af årsrapporten, er grænsen for, hvornår selskabet skal beslutte en kapitalnødplan, selvvalgt på 135 pct. og dermed er den højere end den lovbestemte grænse på kun 125 procent,” lyder det fra Brian Malmros, der er øverste direktør i både Domus Forsikring og Frida. 

Usandsynligt overskud
Han skal altså maksimere indtjeningen begge steder. 

Indtil videre har det ført til store underskud i forsikringsselskabet Domus, mens Frida har tilsvarende stort overskud – og det er altså her, ejerne nu for andet år i træk hæver tocifrede millionudbytter med den følge, at solvensen er blevet presset i Domus. 

Domus indregner endda et forventet overskud i år på 12 mio. kr. i kapitalen til trods for, at man har haft underskud de sidste to år. Flere eksperter peger over for Økonomisk Ugebrev på, at det er helt usandsynligt, at Finanstilsynet vil acceptere dette misforhold. Dermed kan det kapitalmæssige hul være endnu større, end det fremgår direkte af årsrapporterne.

Direktøren Brian Malmros afviser dog kategorisk, at det skulle stå så galt til. Han påpeger, at selskabet har haft et godt første halvår, hvor driften er forbedret i Domus Forsikring, og solvensen nu er over 135 pct. Han afviser dog at oplyse de konkrete nøgletal.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

artikelserie
Artikler i serien
Forsikringsbosser vakler i Qudos-sagen

torsdag 28. september 2017

Kaos omkring forsikringsgarantiordning

søndag 11. december 2016

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

Konsulent til intern økonomistyring og tværgående koncernopgaver i Fødevareministeriets departement
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

Køb Danmarks 100 Rigeste 2024
i lækker printudgave

Du kan købe den i 7Elevens kiosker eller bestille den hos [email protected] eller ved at ringe på +45 31323299.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank