nyhedsanalyse
Jens Erik Christensen har været gennem et sandt blodblad på forårets generalforsamlinger, hvor han har mistet 12 bestyrelsesposter – heraf otte formandsposter. Forklaringen kan være hans ejerskab i konkursramte Husejernes Forsikring. Forude venter måske også erstatningssager.
Tidligere formand for Forsikring & Pension, direktør i Codan samt medlem af bestyrelsen i SAS, Jens Erik Christensen, ligner en færdig mand i dansk erhvervsliv. Hans erhvervseventyr som ejer og bestyrelsesformand i det hedengangne Husejernes Forsikring synes at have indhentet ham. På forårets generalforsamlinger har han mistet stort set alle sine tillidsposter i dansk erhvervsliv. Måske mest opsigtsvækkende posterne som bestyrelsesformand i tre af pensionsselskabet Skandias danske afdelinger, hvor han stoppede i maj.
EGET ØNSKE
”Skandia Danmark er inde i en positiv udvikling, og vores fokus som ejere er alene at sikre ro omkring bestyrelsesarbejdet. Vi mener, selskabernes nye bestyrelser er yderst kompetente, og vi ser frem til, at den positive udvikling af Skandias aktiviteter i Danmark kan fortsætte,” lyder det i en mail fra Skandias svenske presseafdeling.
Ifølge Skandia er afskeden sket efter eget ønske, men direktøren var blevet advaret om nogle af de reaktioner, der kunne komme oven på hans uheldige engagement i Husejernes Forsikring. I månederne forinden var det nemlig gået stærkt med svingdøren i bestyrelseslokalerne, viser en gennemgang af virksomhedsregistret.
21. februar mistede han posten som bestyrelsesformand i Founders, dernæst 26. april sine to bestyrelsesposter i Andersen & Martini-selskaberne og samme dag to andre bestyrelsesposter i Alpha Insurance. Men her skulle det ikke stoppe, da han senere på forsommeren også mistede tre yderligere poster som formand i bestyrelserne for selskaberne TIP Insurance, Mediaxes og Behandlingsvejen.
Ugebrevet har forgæves forsøgt at få Jens Erik Christensen i tale omkring baggrunden. Trods det brutale forår venter der formentlig et endnu værre efterår for ham.
Garantifonden har netop sat gang i den advokatundersøgelse, der skal placere ansvaret for, at det kunne gå så galt i Husejernes Forsikring, hvor Jens Erik Christensen så sent som i maj 2016 på tv forsikrede danskerne om, at selskabet var robust. Seks måneder senere kom konkursen.
I kommissoriet til undersøgelsen hedder det bl.a.: ”Såfremt advokatredegørelsen afdækker kritisable forhold, kan det bl.a. få konsekvenser for fit and proper-godkendelsen i forhold til bestyrelsesposter og øvrige ledende poster i finansielle virksomheder.” Og videre: ”Ud over disse initiativer kan kunder i Gable Insurance, der lider skade som følge af konkursen, anlægge sag mod advokat eller anden rådgiver.
Forbrugerombudsmanden har desuden mulighed for at anlægge gruppesøgsmål på vegne af kunderne efter reglerne i retsplejeloven, såfremt der er tale om ensartede krav.”
Som tidligere bestyrelsesformand og ejer er det tænkeligt, at Jens Erik Christensen også kan blive en del af sådanne erstatningskrav. Og lige nu bekræfter Finanstilsynet, at det er ved at undersøge, om hans virksomhed har overtrådt forbrugerbeskyttelsesregler.
FIT AND PROPER?
Helt alene står finansmanden dog ikke. Direkte adspurgt om konkursen i Husejernes Forsikring spiller en rolle i bestyrelsesudskifterne, lyder det fra adm. direktør Peter Hansen hos Andersen og Martini: ”De to ting har intet med hinanden at gøre. Vi er i gang med en foryngelse af bestyrelsen, og Jens Erik var den ældste, der veg pladsen for en meget kompetent bilmand. Jeg anser fortsat Jens Erik Christensen som en meget kompetent og ærlig hædersmand, som jeg stoler 100 procent på.”
I Alpha Insurance oplyser bestyrelsesformand Bo Lundqvist, at Jens Erik Christensen selv ikke stillede op til bestyrelsen. Det samme som hos Skandia, der dog kan være vanskeligt at forstå, hvis ikke der er en relation til engagementet i Husejernes Forsikring. Ud af Skandia røg nemlig samtidig hans tidligere medejer i Husejernes Forsikring Jette Jakobsen.
En bestyrelsespost har han dog stadig tilbage i Vestjysk Bank. Her siger bestyrelsesformand Vagn Thorsager: ”Reglerne for at sidde i en bankbestyrelse er, at man skal godkendes Fit and Proper, og hvis nogen af en eller anden grund ikke længere har den godkendelse, så er de ikke længere i bestyrelsen. Dags dato er alle godkendte.”
Carsten Vitoft