Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Advokater: Forsikringskoncern vil tabe retssag til over 100 mio.

Carsten Vitoft

onsdag 16. august 2023 kl. 11:25

Forsikringsselskab reddet fra konkurs af pensionsselskaber

Forsikringskoncernen Frida og Domus Forsikring vil tabe en verserende erstatningssag til kurator Boris Frederiksen. Sådan lyder vurderingen fra forsikrings­koncernens egne advokater i et hidtil hemmeligholdt notat. Koncernens ledelse har alligevel ikke hensat det sandsynlige erstatningsbeløb i den netop aflagte årsrapport, skriver fagredaktør Carsten Vitoft i arti­kelserien, vi kalder Forsikringsmafiaen.

To af de største aktører inden for ejerskifteforsikringer lever på lånt tid. I hvert fald står selskaberne til at miste hele den bogførte egenkapital i en verserende erstatningssag, hvis selskabets egne advokater får ret. Forsikringskoncer­nen bag forsikringsselskabet Domus Forsikring indehol­der også agenturet Frida, og de er centrum i en retssag om en erstatning på 111 mio. kr., der afgøres i Sø- og Han­delsretten inden for det næste år.

Koncernens husadvokater fra Kromann Reumert er kommet til konklusionen i et hidtil hemmeligholdt notat, som altså er bestilt af forsikringsselskabet egen ledelse.

Udraderet egenkapital

”Efter vores vurdering vil Sø- og Handelsretten tilstræbe ensartethed i egen retspraksis, og Sø- og Handelsretten vil derfor – trods de efter vores vurdering relevante for­skelle mellem sagerne – have et ønske om at nå frem til samme resultat som i Dommen, hvilket medfører, at kra­vene til en frifindelse i Sø- og Handelsretten vil være højere, end hvis Dommen ikke forelå. På den baggrund anser vi det for mest sandsynligt, at Frida ikke vil blive frifundet for Konkursboets krav i første instans ved behandlingen ved Sø- og Handelsretten,” skriver advokaterne Kolja Staunstrup og Jens Steen Jensen, der henviser til en tidli­gere afgørelse i en lignende sag.

Frida og Domus Forsikring er en af de største aktører på det problemfyldte marked for ejerskifteforsikringer, hvor der har været en række konkurser de senere år. Herunder Qudos Insurance, hvor konkursboet altså nu ser ud til at trække flere med i faldet.

Frida har blot en egenkapital på 5 mio. kr. Men kura­tor Boris Frederiksen vil altså have 111 mio. kr. tilbage fra agentprovisioner på de forsikringer, som bortfaldt efter konkursen i Qudos i 2018.

Adspurgt hvordan forsikringskoncernen så skal overle­ve en tabt retssag og negativ egenkapital i det ene datter­selskab, giver ledelsen ikke noget svar.

Husadvokaterne i Kromann Reumert gør alligevel de­res arbejde effektivt for ledelsen i Frida og Domus. De knytter i stedet et håb til, at en højere instans går mod af­gørelsen i Sø- og Handelsretten. Så advokaterne anfører også en løsning til, hvordan man kan undgå at hensæt­te erstatningsbeløbet i årsrapporten på trods af, at man sandsynligvis først taber sagen i Sø- og Handelsretten.

”Det er på den baggrund vores fortsatte vurdering, at det er mest sandsynligt, at Frida ved endelig dom afsagt af Østre Landsret eller Højesteret vil blive frifundet for Konkursboets krav om tilbagebetaling af agentprovision. Dom afsagt af Sø- og Handelsretten i første instans kan ikke fuldbyrdes, såfremt Frida inden fuldbyrdelsesfristens udløb anker dommen,” står der i notatet

Formuleringen ”mest sandsynligt” er netop den, der medfører, at man regnskabsmæssigt kan undgå hensæt­telsen, der ville have udraderet hele egenkapitalen i Frida – og meget mere til. Nu kan der fortsat tegnes nye forsik­ringer til danske boligkunder, I sidste ende kan det betyde en stor regning til Garantifonden for Skadesforsikring.

Advokaternes interesse

”Hvis der er et legalt dokument fra en advokat, som siger, at vedkommende med stor sandsynlighed vil vinde casen i næste instans, så har virksomheden et argument for ikke at hensætte. Så du har fat i noget,” skriver professor Tho­mas Plenborg fra CBS, der også anfører, at advokater ty­pisk har en egeninteresse i at skrive den slags notater, da de selv gerne vil føre sagerne som deres levebrød.

Samtidig tager advokaterne et forbehold: ”Vores vur­dering af det mulige udfald af retssagen mellem Konkurs­boet og Frida er således i kraft af sin natur behæftet med betydelig usikkerhed,” skriver de.

Retssagen mellem Boris Frederiksen og Frida Forsik­ring skulle være startet dette forår, men den afventer for tiden en syns- og skønsforretning af beløbenes størrelser. I foråret vandt Boris Frederiksen en lignende sag for kon­kursboet efter Alpha Insurance. Den sag blev dog ikke an­ket til højere instans.

Carsten Vitoft

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

artikelserie
Artikler i serien
Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank