Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Konkurstab på Alphas udlandskunder skal betales af danskerne

Morten W. Langer

søndag 24. juni 2018 kl. 18:40

Danske forsikringskunder kommer til at betale op mod en halv mia. kr., som Garantifonden skal dække ind for udenlandske kunder, der kommer i klemme efter forsikringsselskabet Alpha Insurances’ konkurs for nylig. Direktør for den danske Garantifond for Skadesforsikring kalder det et hul i loven, at danske forsikringstagere nu skal betale en stor trecifret millionregning for kundetab i 15 andre europæiske lande. Garantifonden har længe forsøgt at lukke hullet. Hullet i loven lukkes, men for sent. Garantifonden kommer til at mangle flere hundrede millioner kroner.

Kravene vælter lige nu ind fra hele Europa efter konkursen i forsikringsselskabet Alpha Insurance. Taxachauffører i London er bare et eksempel på kunder i forsikringsselskabet, som danskerne nu skal betale til via Garantifonden for Skadesforsikring. Men skaderne vælter i øjeblikket også ind fra lande som Grækenland, Frankrig og Italien.

”Der ingen tvivl om, vi kommer til at dække skader og krav i udlandet efter konkursen i Alpha Insurance for det siger loven. Der er tale om 700.000 kunder alt i alt, og det er mere end 600.000, der kommer fra andre lande end Danmark. Så det bliver dyrt, og næsten det værst tænkelige udenlandsscenarie,” vi står over for,” siger direktør Torben Weiss Garne fra Garantifonden for Skadesforsikring.

Ifølge direktøren er der tale om sort uheld, at det først blev i den tredje lovpakke, der er på vej, der lukker af for dækning af risici i udlandet.

”Jeg kan ikke huske, hvornår vi i Garantifonden først blev opmærksom på problemet. Men der har været et ønske at begrænse det til danske risici. Det er – som vi ser det – uheldigt, at det først kommer med her i lovpakke tre – altså at udenlandske risici – dvs. forsikringstagere – ikke er blevet skåret af tidligere,” fortæller Torben Weiss Garne.

Fra nytår er udenlandske forsikringstagere med andre ord ikke længere dækket af den danske Garantifond, ifølge en netop vedtaget lov fra Folketinget. Men indtil da dækker Garantifonden stadig danske selskabers aktiviteter i udlandet, og den samlede regning kan blive over 500 mio. kr., hvoraf mere end halvdelen altså skal sendes til udlandet, og det ventes at dræne Garantifonden fuldstændig for kapital.

430 MIO. OP I RØG

”Der er ingen tvivl om, at vi kommer til at skulle have flere penge i Garantifonden. Konkurser har det med at blive dyrere end man tror. Værdierne forsvinder hurtigt, og de udenlandske agenturer, vi nu skal have hjælp af til at identificere kunderne er gode til at sætte priserne i vejret, når de kender situationen,” konstaterer Torben Weiss Garne. Dermed er hele Garantifondens formue brugt op på bare to år. Først gik Husejernes Forsikring ned med det udenlandske forsikringsselskab Gable sidste år. Det var også her Garantifonden for alvor konstaterede flere problemer med den danske lovgivning.

Først og fremmest, at danskerne ikke var dækket af den udenlandske konkurs i Gable. Men dernæst også problemet, at udlændinge faktisk var dækket i tilfældet af en dansk konkurs.

Førstnævnte problem løste Brian Mikkelsen med en lynændring af loven ultimo 2016, så Garantifonden alligevel dækkede danskerne. Det kostede Garantifonden de første godt 225 mio. kr. Men anden del af problemet blev den gang ikke løst af ministeren, og regningen her kan nu løbe op i en halv mia. kr.

EX-MINISTER: IKKE NOGET HUL I LOVEN

Den netop fratrådte erhvervsminister mener på ingen måde, der er overset noget undervejs.

Økonomisk Ugebrev har spurgt Brian Mikkelsen, hvem der bærer ansvaret for, at der tilsyneladende har været et hul i den danske lov, og i hvor lang tid, man selv har kendt til det i ministeriet i lyset af Garantifondens ønske om at ændre loven. Det har ministeren ikke ønsket at kommentere ud fra betragtningen, at han ikke synes, der har været tale om et hul i loven. Vi har også spurgt, hvorfor han så vælger at ændre loven nu, hvor det kommer frem, at danskerne skal betale en stor regning for udenlandske forsikringsskader. Ministerens svar lyder:

”Fordi vi ser, at flere danske forsikringsselskaber udbyder forsikringer til udenlandske kunder – og fordi vi ser flere udenlandske spillere i det danske marked – har jeg fremsat lovforslag om en ændring af Fondens dækningsområde, så der fra 1. januar kun er dækning for risici be

liggende i Danmark, men til gengæld uafhængigt af, om man har tegnet forsikringen i et dansk eller udenlandsk selskab. Lovforslaget er vedtaget af et bredt flertal i Folketinget,” slutter Brian Mikkelsen.

”I forhold til Garantifondens dækningsområde mener jeg ikke, man kan tale om et hul i loven. Men der er tale om, at der er to forskellige hensyn at tage. På den ene side er der ønsket om at sikre danske forbrugere god dækning i de tilfælde, hvor et forsikringsselskab går konkurs, herunder også i forhold til ting som f.eks. en udenlandsk ødegård eller sommerhus, de måtte have forsikret i et dansk selskab.

Det taler for, at Fonden skal dække bredt, som den gør i dag,” lyder det i en mail fra Brian Mikkelsen, der fortsætter: ”På den anden side er der også hensynet til, at danske selskaber kan have mange udenlandske forsikringsrisici på bogen – og at danskere i øvrigt kan have tegnet forsikring i et udenlandsk selskab. Det taler for en anden afgrænsning, hvor den danske Garantifond kun dækker risici i Danmark uanset, om selskabet er dansk eller udenlandsk – men til gengæld ikke dækker forsikringsrisici i udlandet, heller ikke f.eks. den danske familie, der har forsikret en ødegård i Sverige,” lyder det videre fra ministeren.

Groft kunne man så indirekte konstatere, at danskernes sommerhuse i Sverige, Frankrig eller Spanien dermed kommer til at koste alle danskere et trecifret millionbeløb, selv om det vel må antages, at folk der har råd til den slags vel også kunne have råd til at forsikre sig lokalt.

NY LOV OG NYE REGNINGER

Men Brian Mikkelsen har altså allerede besluttet at ændre loven i en tredje lovpakke. Brancheforeningen Forsikring & Pension har også netop skrevet ud til medlemmerne:

”Ved FP-information 44/18 orienterede Forsikring & Pension om den seneste ændring af lov om en garantifond for skadesforsikringsselskaber (lov nr. 375 af 1. maj 2018), som bl.a. indebærer en ændring af Fondens dækningsområde, så den pr. 1. januar 2019 kun dækker den virksomhed, som forsikringsselskaberne (danske og udenlandske) har i Danmark for risici i Danmark. Som en konsekvens af afgrænsningen af Fondens dækningsområ-de til kun at vedrøre skadesforsikringsselskabernes virksomhed i Danmark, skal de selskaber, der tegner skadesforsikringsaftaler i andre EU/EØS-lande, senest den 31.

august 2018 have givet alle deres relevante forsikringstagere og sikrede uden for Danmark i andre EU/EØS.”

REGNING TIL DANSKE FORSIKRINGSKUNDER PÅ 400 MIO. ÅRLIGT

Kassen i Garantifonden skal nu fyldes op igen, og i sidste ende bliver det danskerne, der skal til at betale mere for deres forsikringer. Størrelsen er endnu ikke bekræftet af Finanstilsynet, der har det endelig ord.

Forsikring & Pension skriver om en nylig lovændring til sine medlemmer: ”Forsikring & Pension skal endvidere gøre opmærksom på, at Fondens formue, som følge af konkursen i Gable Insurance i 2016, allerede nu er under de 300 mio. kr., som den skal udgøre ifølge garantifondsloven. På den baggrund vil Finanstilsynet snarest iværksætte opkrævning af bidrag fra skadesforsikringsselskaberne til Fonden. Finanstilsynet skal, jf. garantifondsloven, inden den 1. juli 2018 meddele størrelsen af det beløb pr. police, der skal anvendes ved selskabernes beregning af bidrag for 2019. Finanstilsynet forventer, at beløbet kommer til at udgøre ca. 40 kr. pr. police,” lyder det fra brancheforeningen.

Det kommer bl.a. til at betyde prisstigninger for bilforsikringer, familieforsikringer, husejerforsikringer, sundhedsforsikringer og ejerskifteforsikringer allerede fra næste år. Og der sker altså samtidig en stor stigning fra de tidligere år, der er indbetalt til Garantifonden for Skadesforsikring. Danskerne tegner godt ti millioner af den slags forsikringer hver år, så det ventes at koste danskerne i omegnen af 400 mio. kr. årligt indtil Garantifonden igen når de obligatoriske 300 mio. kr. i størrelse.

Morten W. Langer / Carsten Vitoft

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

artikelserie
Artikler i serien

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank