Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Tvivl om nye Qudos ejere kan betale købssum

Josephine Daniel

torsdag 14. september 2017 kl. 11:39

De nye ejere bag det kriseramte danske forsikringsselskab Qudos har endnu ikke betalt købssummen til canadiske Echelon, hvorved selskabets fremtid fortsat er usikker. Den danske del af Qudos, som er under skærpet tilsyn i Danmark, ejers i sidste ende af et skattelyselskab på de britiske kanaløer. Nervøsitet hos Garantifondens direktør.

De nye og anonyme ejere af forsikringsselskabet Qudos skal skaffe omtrent 130 mio. kr. inden årsskiftet, hvis de skal gøre sig håb om at holde det danske forsikringsselskab flydende. Nye oplysninger viser nemlig, at Qudos endnu ikke har betalt købssummen, selvom selve handlen blev gennemført i foråret.

Oplysningerne fremgår af det seneste halvårsregnskab fra sælgerne af Qudos, det canadiske forsikringsselskab Echelon. I note 7 af regnskabet oplyses sort på hvidt, at ”On March 7, 2017, the Company entered into a loan agreement with New Nordic Odin Guernsey Limited to lend the principal amount of 91.5 million Danish Krone (DKK) payable on December 31, 2017. The loan bears interest on the principal amount outstanding at the rate of six percent (6%) per annum that commenced on July 6, 2017 and is payable monthly.”

Den 9. august var pengene endnu ikke betalt, men Qudos ejere har frem til nytår til at finde pengene. Samtidig med, at selskabet kæmper med at overholde Finanstilsynets solvensregler, skal ejerne i New Nordic Capital altså skaffe et stort millionbeløb på fire måneder, hvis handlen ikke skal falde på gulvet.

Brancheeksperter vurderer at der mindst skal 30-40 millioner kroner til før Qudos er i sikker afstand fra solvensreglerne – og dermed skal ejerne samlet finde op mod 130 mio. kr. for at sikre selskabets overlevelse.

Branchekilder frygter på det grundlag endnu en stor forsikringskonkurs på mindre end et år i Danmark. For mindre end et år siden gik Husejernes Forsikring som bekendt ned med mus og mand.

Garantifondens direktør Torben Weiss Garne er nervøs over for udviklingen i Qudos.

”Jeg regner med, at Finanstilsynet er opmærksomme på det her. Vi ved jo fra Husejernes Forsikrings Agentur, at virksomheder, der sælger forsikringer på tværs af Europa, fordi de på papiret er meget billige, kan være meget svære at gennemskue – også for myndighederne. Der har nok været en tendens til, at tilsynene i Europa forventede, at deres kollegaer altid havde styr på tilsynet med forsikringer solgt i udlandet. Det kan være meget svært at gennemskue forsikringsrisikoen i andre lande, og derfor må tilsynene arbejde tæt sammen, uanset hvordan man organiserer sig,” siger han.

EN SORT BOKS?

Økonomisk Ugebrev erfarer fra kilder omkring Qudos, at ejerne i øjeblikket forhandler med pistolen for panden med flere kapitalfonde for at skaffe de 130 mio. kr., hvoraf størstedelen altså skal falde inden årsskiftet – ud over de rentebetalinger som canadiske Echelon altså har betinget sig løbende for at finansiere handlen.

Den danske ledelse i Qudos udtalte først til Økonomisk Ugebrev, at Qudos er købt og betalt. Men konfronteret med noten fra de canadiske sælgere, lyder det nu fra Finansdirektør Martin Juul Møller i Qudos: ”Handlens detaljer er aftalt mellem køber og sælger alene og ikke offentlige. Der er fortrolighed omkring pris og finansiering,” siger han, og han ønsker heller ikke at fortælle identiteten på de nye ejere bag New Nordic Capital.

I de danske selskaber i selskabskonstruktionen oplyses intet om gælden, og alle informationer stopper brat i de tre selskaber, der ligger gemt på kanaløen Guernsey. Det eneste den danske ledelse vil oplyse er, at der er tale om 10-15 ejere af både dansk og udenlandsk identitet.

”Det er bekymrende, når økonomien er svær at gennemskue. Det var det, vi så i Husejernes Forsikring og deres internationale forsikringsselskab Gable, hvor der også var selskaber fra skattely involveret. I Husejernes Forsikring blev kunderne også garanteret dækning fra udenlandske selskaber ved en konkurs. Garantier, som vi nu ved ikke er ret meget værd. Men Finanstilsynet har mulighed for at kigge sådanne konstruktioner efter i sømmene, evt. i et samarbejde med deres udenlandske tilsynskolleger, og det regner jeg med, at de gør i dette tilfælde,” siger direktør Torben Weiss Garne fra Garantifonden for Skadesforsikring. Han tilføjer, at Garantifonden har en samarbejdsaftale med tilsynet, der bliver aktiveret, hvis der er store problemer i et forsikringsselskab.

Carsten Vitoft

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

artikelserie
Artikler i serien

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank