Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Bliver Domus den femte store forsikringskonkurs på få år?

Carsten Vitoft

fredag 02. december 2022 kl. 9:00

Forsikringsselskab reddet fra konkurs af pensionsselskaber

Salget af ejerskifteforsikringer svigter i det kriseramte Domus Forsikring. Både ejendomsmæglere og forsikringsselskaber har vendt ryggen til selskabet, der nu har hårdt brug for ny kapital allerede inden årets udgang. Det sidste viser interne dokumenter, som Økonomisk Ugebrev har set. Fagredaktør Carsten Vitoft fortsætter her artikelserien, vi kalder ”Forsikringsmafiaen”.

Ledelsen og ejerne i Domus Forsikring leder for tiden med lys og lygte efter nye penge efter et økonomisk katastrofeår, hvor salget af nye ejerskifteforsikringer står til at falde 20 pct.

Oplysningerne fremgår af et internt prospekt fra ejerne, som Økonomisk Ugebrev har set. Her forklares det, at selskabet skal bruge 20 mio. kr. her og nu til at betale af på gamle lån, som forfalder til betaling. Men selve selskabet Domus Forsikring er også ved at løbe tør for penge, fremgår det af prospektet.

Ingen ny kapital

Det oplyses også, at der er tale om, at en ”reelt skjult manglende salgsindsats” nu viser sig i tallene samtidig med, at aktiviteten i boligmarkedet har været lav her i efteråret.

Prospektet er over de seneste måneder sendt ud til en lille håndfuld private potentielle långivere og investorer. Men indtil videre har det, ifølge Ugebrevets oplysninger, ikke ført til nye lån eller kapitalindskud. 

Det bekræftes af adm. direktør Brian Malmros i Domus Forsikring: ”Der er der ikke tilført kapital i 2022. Vi har heller ikke fået nye investorer. Som mange andre er vi også påvirket af den nedsatte aktivitet på boligmarkedet. Vores indtegning følger naturligvis den udvikling,” skriver han til Økonomisk Ugebrev. 

Den var dog allerede gal i starten af året, hvor Domus havde brug for frisk kapital og iværksatte nødkapitalplaner, som tidligere beskrevet i Økonomisk Ugebrev. Og siden er salget af forsikringer altså faldet voldsomt samtidig med, at Domus for første gang skal til at betale af på det lån, selskabet blev bygget på for fem år siden.

Domus Forsikring skriver lige ud, at et nyt lån skal bruges til at afdrage på det gamle lån, hvilket vel næppe er betryggende samtidig med, at salget svigter. Men af et eventuelt kapitalindskud skal 5 mio.kr. også anvendes til at styrke driften og sikre ny fremdrift i salget. 

For bare et år siden betjente Domus både Home, Danbolig og Nybolig med ejerskifteforsikringer. Men siden har alle tre ejendomsmæglere opsagt samarbejdet med Domus (og Frida, det tilhørende salgsagentur). 

Alt i alt har Domus mistet 80 til 90 pct. af nye tilbudsanmodninger fra ejendomsmæglerne, mens et samarbejde med Tryg og Danske Bank også viser skuffende salgstal, fremgår det af prospektet, hvor man også erkender, at forholdet til netop ejendomsmæglerne har været ”meget turbulent”.

Til gengæld er resten af fortællingen i prospektet smuk som en solnedgang. Alle tallene vil fra 2023 stige voldsomt. Overskuddet i Domus vil blive tredoblet allerede i 2025 til næsten 14 mio. kr. Og for den samlede koncern – altså både Domus og Frida – vil overskuddet nå 44 mio. kr. og forrentingen af egenkapitalen stige 28 pct, mens man banker 20 mio. kr. af koncernens lån. 

Til sammenligning gav sidste år – altså de senest realiserede tal – et underskud på 10 mio. kr. og en forrentning af egenkapitalen på minus 6 pct.

Pres på

Spørgsmålet er så, hvor presset Domus Forsikring aktuelt er på solvensen, og om det i realiteten er tvingende nødvendigt at få ny kapital ind over de næste par uger – inden juleferien sætter ind — så kapitalgrundlaget er på plads til årsskiftet.

Allerede i starten af året var Domus Forsikring kapitalmæssigt presset. Og der er altså ikke kommet nye kapitalindskud til i løbet af året, og nu er markedssituationen kun blevet vanskeligere. Domus Forsikring er nødt til at lukke året og regnskabsbøgerne i god afstand til Finanstilsynets trafiklys.

Det bliver antageligt vanskeligt at tiltrække nye salgspartnere, hvis ikke selskabet slutter året i god finansiel afstand til det røde lys fra Finanstilsynet. Stort set alle markedets aktører har oplevet konkurserne de senere år i bl.a. Alpha og Qudos Insurance, og de ønsker næppe igen inden for kort tid at skulle havne i samme situation med Domus Forsikring. 

Ifølge adm. direktør Brian Malmros er dette dog heller ikke tilfældet. Han skriver, at der ham bekendt ikke er noget trafiklys, hvilket vel må forstås derhen, at Domus befinder sig i det grønne lys. Han oplyser desuden, at hverken han, direktionen eller bestyrelsen har haft noget kendskab til, at ejerne forsøger at rejse 20 mio. kr. i lån eller kapitalindskud. 

Carsten Vitoft

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

artikelserie
Artikler i serien
Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank